Prolećna detoksikacija organizma

0
Prelazak iz zime u toplije godišnje doba znači i promenu ishrane. Naša stručna saradnica Maja Astaloš objašnjava način na koji je najprikladnije očistiti organizam od suvišnih i štetnih supstanci
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Teška hrana i fizička neaktivnost mogu da dovedu do neravnoteže u telu koja često stvara osećaj potištenosti ili natmurenosti, kao i lenjosti i zapuštenosti. Zato je tokom godine rano proleće najbolje vreme da se organizam pročisti i detoksikuje.

 

PRIORITETI U ISHRANI


Voda Ako ne pijemo dovoljno vode, telo neće moći da izbaci adekvatnu količinu štetnih supstanci. Japanska tradicionalna medicina preporučuje da to bude topla ili mlaka voda jer ona tada pokazuje poseban efekat rastvaranja masnoća (očvrsli holesterol koji često ume da zapuši fine kanale u jetri i žuči, topi se već na četrdeset stepeni).
Limun Konzumiranje soka od limuna pomaže da se toksini pretvore u oblike rastvorljive u vodi kako bi se mogli izbaciti iz tela. Dobar način da upotrebimo limun jeste da ga nacedimo u dve čase vode i popijemo ujutro na prazan stomak.
Beli luk Aktivira enzime jetre koji filtriraju toksine i poboljšava cirkulaciju. Najbolje je da se beli luk jede svež.
Ljuta papričica Puna je fitohemikalija i nutritijenata koji su dobri za srce, bubrege, pluća, pankreas, slezenu i želudac.
Zeleno lisnato povrće (spanać, kelj, karfiol, zelena salata) bogato je hlorofilom koji pomaže da se eliminišu toksini, posebno teški metali, što pomaže rad jetre. Ovo povrće jedite presno ili kratko bareno na pari. Svo tamnozeleno povrće takođe je puno vitamina i minerala koji jačaju unutrašnje organe i pomažu da se telo efikasnije pročisti.

DEJSTVA ALGI

Morske alge sadrže veći nivo mnogih minerala, kalcijuma i joda u odnosu na kopnenu vegetaciju.
Arame alge snižavaju krvni pritisak i pomažu u lečenju štitne žlezde.
Vakame alga reguliše metabolizam, podstiče mršavljenje i korisna je u borbi protiv dijabetesa.
Kombu alga povoljno deluje na organe za varenje i pročišćava krv.
Nori alga je dobra da zdravlje kostiju i u borbi protiv osteoporoze.
Da biste poboljšali proces detoksikacije, smanjite ili još bolje izbacite unos namirnica životinjskog porekla i jedite više presne hrane, posebno svežeg voća i povrća.

 

KAKO KORISTITI VITAMINE

Vitamini su važni u sintezi antitela koja učestvuju u imunološkom odgovoru organizma. Treba ih uzimati u svežem stanju zbog biološke iskoristljivosti.
Vitamin A važan je u prevenciji i lečenju raka, štiti srce, jača imunitet i usporava proces starenja. Najbolji izvori vitamina A su šargarepa, pomorandža, lisnato povrće, bundeva i spanać.
Vitamini B kompleksa pomažu u stimulaciji imunog sistema tokom stresa. Neophodni su za rast ćelija i proizvodnju antitela u borbi protiv infekcije (žitarice, integralni hleb, kvasac).
Vitamin C učestvuje u borbi protiv infektivnih agenasa (agrumi, kupus, paprika, brokoli).
Vitamin E povećava otpornost organizma na bolesti, a posebno je koristan za starije osobe. Bogati izvori vitamina E su biljna ulja, posebno suncokretovo, badem, semenke, kikiriki.
Značaj minerala Posebnu pažnju zaslužuju cink i selen. Cinka ima dosta u orasima, pasulju, plodovima mora, žitaricama i brazilskom orahu. Dovoljan je jedan brazilski orah dnevno da vam vidno popravi raspoloženje.
Gvožđe S obzirom na to da je u ovom periodu česta pojava deficita gvožđa u organizmu zbog čega možete osetiti slabost, umor, malaksalost... preporučuje se unos sledećih namirnica: tamnozeleno povrće, pasulj, kakao, soja, kinoa, suve breskve i kajsije, sok od suvih šljiva, sočivo.
Sveži sokovi od šargarepe, pomorandže, jabuke i cvekle su niskokalorični, izuzetno osvežavajući i, pored ostalog, odličan izvor vitamina A i C.

DEJSTVO ČAJEVA
Čajevi koji se preporučuju za čišćenje organizma su: rastavić, kopriva, kukuruzna svila (imaju diuretsko dejstvo i pomažu organizmu da se oslobodi viška tečnosti). Upotreba čajnih mešavina od šumskih plodova blagotvorno deluje na nervno-hormonski sistem i podiže imuni sistem na nivo efikasne borbe protiv stresa, infekcija i drugih bolesti.

 

Maja Astaloš, nutricionista

 

makonda-tracker