Bogatstvo vitamina u limunu

0
Voće koje se preporučuje tokom cele godine zimi je dobro u borbi protiv prehlade, a u letnjim mesecima glavni je sastojak osvežavajućih napitaka
Foto: Guliver
Foto: Guliver

Iako mnogi misle da se limun koristi isključivo kada smo prehlađeni, ova voćka ipak je delotvorna na ljudski organizam i kad se konzumira u hrani i pićima. S druge strane, koristi se i kao dekoracija, a njegovim sokom može da se posvetili kosa, a ume da posluži i kao sredstvo koje izvlači neprijatne mirise iz frižidera. Naime, ukoliko polovinu limuna stavimo u vrata od frižidera, neprijatni mirisi vrlo brzo će nestati. Limunov plod pored vitamina C sadrži malo kalorija, ali i mnoge korisne sastojke i supstance kao što su biljna vlakna, masti, vitamini B1, B2 i B12, gvožđe, eterična ulja, kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, so...

KAO LEK

Limun još može da se koristi kao lek ili kao pomoćno sredstvo kada želimo da se rešimo akni, alergija, anemije, artritisa, astme, bolesti grla i nosa, bronhitisa, glavobolje, grčeva u želucu, gripa, prehlade, dijabetesa, ekcema... Delotvoran je i za jačanje zglobova, normalan rast, protiv gojaznosti, starenja, stresa, problema u trudnoći...

 

OPŠTA PRIMENA

Tokom godine koristi se u ljudskoj ishrani za pripremanje sokova i čajeva, ali i kao dodatak jelima i sredstvo za dezinfekciju i konzerviranje namirnica. Limun je prirodan antioksidans, a veoma je delotvoran i u čišćenju domaćinstva. Pored toga upotrebljava se u kozmetici, ali i kao esencija u nekim parfemima. Svakodnevna konzumacija ovog voća tokom hladnijih meseci može da bude odlična prevencija u borbi protiv gripa. Limunada savršeno deluje na ljudski organizam koji na taj način dobija dovoljnu količinu vitamina C. Limun se koristi kao dodatak ishrani, ali i kao sredstvo za konzerviranje namirnica. Istraživanjima je dokazano kako je lekovita kombinacija meda i limunovog soka izrazito lekovita.

 

SAVET

Čistač daske za sečenje - ako ne možete ukloniti uporne ostatke hrane sa daske za rezanje (bilo da su plastične ili drvene), isecite limun na pola, iscedite malo soka na površinu, trljajte i ostavite da odstoji 20 minuta pre ispiranja. Najbolji deo priče jeste to što će vam kuhinja mirisati na limun, a ne na hemikalije.

Limun korpice

 

Vreme pripreme: 40 minuta // Broja osoba: 4 // Cena: 1.000 dinara

Sastojci

2 jajeta

150 g margarina

150 g šećera

2 limuna

225 g brašna

25 g gustina

kašičica praška za pecivo

1/2 kašičice sode bikarbone

200 g skuvanog i prohlađenog pudinga od vanile

125 g šećera u prahu

Priprema

Zagrejati rernu na 200 stepeni. Razdvojiti žumanca i belanca. Kremasto umutiti margarin, šećer i žumanca. Limun prebrisati vaticom natopljenom u rakiji ili dobro oprati koru pod vrelom vodom kako bi se skinuo nejestivi zaštitni vosak. Izrendati limun i iscediti sok. Odmeriti 5 kašika soka i dodati u krem, zajedno sa korom.

U drugoj posudi za mešenje pomešati brašno, gustin, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa dodati u krem. Mikserom penasto umutiti belance i pažljivo umešati u krem. Staviti korpice u rupe na plehu za krofnice (ili proju) i sipati testo. Peći oko 20 - 25 minuta. Izvaditi  krofnice i kad se ohlade, odvojiti ih pažljivo od korpica. Preseći popreko svaku krofnicu i napuniti je s malo pudinga od vanile. Vratiti u korpice. Za glazuru izmešati šećer u prahu s kašikom limunovog soka i preliti krofnice. Po želji ukrasiti korom od limuna i služiti.

makonda-tracker