Ishrana u vreme praznika

0
Dani slavlja podrazumevaju i trpezu bogatu najraznovrsnijim kulinarskim đakonijama, ali kad se prejedemo, nastaju problemi. O tome kako da ih najlakše prevaziđemo, govori naša stručna saradnica Dr Olga Hadžić
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skloni smo da u ovim periodu novogodišnjih praznika budemo neumereni u jelu. Deo te sklonosti potiče iz karakteristika tradicionalnih prazničnih trpeza, a deo iz navike da se tokom odmora i slavlja ponašamo opuštenije u vezi sa hranom. Gotovo da nema razlike hoćete li negde otputovati ili ostati kod kuće. U oba slučaja izazov da budete neumereni u jelu biće veliki: obilna ponuda hrane koja je bogata mastima i obilje slatkiša. Period neposredno pred praznične dane svakako nije najbolje vreme da započnete dijetu, ali jeste vrlo rizičan trenutak da se započeti režim ishrane prekine ili naprave velike greške kada je reč o unosu namirnica, što će svakako za posledicu imati povećanje telesne mase zbog prejedanja i neumerenosti.

KAKO TREBA JESTI?

Evo nekoliko saveta kako da vam praznici ostanu u dobroj uspomeni i kad je hrana u pitanju. Ključna reč je umerenost i ona se odnosi na nabavku, pripremu i konzumiranje hrane. Ukoliko ostajete kod kuće, napravite plan ishrane za praznike, a u skladu s tim obavite i nabavku. Prvi zadatak je da odolite izazovu neumerene kupovine hrane. Ukoliko podlegnete iskušenju i u kuću unesete namirnice koje ne biste trebalo da jedete, budite sigurni da ćete ih i pojesti. Drugi korak je priprema hrane. I u ovoj situaciji pokušajte da izbegnete stare navike: umesto ruske, napravite zdravije oblike salata ili ako ne želite da odustanete od tradicionalne ponude, spremite duplo manju količinu. Tradicionalnu prasetinu i jagnjetinu zamenite zdravijom i isto tako ukusnom ćuretinom, piletinom ili makar uključite sve pomenute vrste mesa u praznični jelovnik. I ne zaboravite, praznici su odlična prilika da pripremite jela koja inače nisu na svakodnevnom meniju. Budite hrabri, kreativni i pokušajte da u svečani jelovnik ubacite ribu i ne dozvolite da vam praznici prođu bez dovoljne količine voća i povrća.

OBROCI

Tokom prazničnih dana, ne zaboravite i na pravilnu periodizaciju obroka. Važno je da doručkujete i imate dve voćne užine. Takvim ponašanjem smanjiće se šansa da previše jedete za ručak i večeru iz prostog razloga jer nećete biti veoma gladni, a i dijetalna vlakna iz voća pomoći će boljem varenju. Iako ostajete kod kuće, jedite kao da ste u najboljem restoranu: svečano postavite sto, servirajte jelo na tanjire, a šerpe i činije ostavite u kuhinji. Na ovaj način nećete dosipati hranu. Trudite se da jedete u društvu: na taj način obrok će postati svečaniji, a i sve statistike pokazuju da tada jedemo manje. I svakako izbegavajte da hranu konzumirate između obroka, dok gledate TV ili se družite sa porodicom i prijateljima.

PRAZNICI NA PUTU

Ukoliko za praznike negde putujete, pravilna raspodela obroka treba da bude nešto o čemu ćete voditi računa. Na svečanim ručkovima i večerama, ukoliko je ponuđen švedski sto, bez obzira na bogatu ponudu, pazite koliko puta ćete dopuniti tanjir. Ne zaboravite na voće i sveže salate kako biste olakšali svom organizmu da svari unetu hranu. Ne morate se odreći slatkiša, samo pripazite na količinu. Ima još jedna stvar koju je potrebno pomenuti kada je reč o umerenosti, a tiče se unošenja alkoholnih pića. Neumerenost u piću može dovesti do velikih problema, pa i do smanjenja kontrole unosa hrane. Takođe, izbegavajte slatke gazirane napitke. Bez obzira na praznike, ne zaboravite na fizičku aktivnost. Šetnja će pomoći da lakše potrošite višak unetih kalorija.

 

Dr Olga Hadžić,

specijalista higijene

Doma zdravlja Dr Ristić

 

 

makonda-tracker