Krompir je bogat mineralnim materijama, naročito kalijumom i magnezijumom. Ove supstance doprinose opuštanju i obezbeđuju miran san. Sadrži veliku količinu vitamina C koji utiče na jačanje imunološkog sistema. Vitamini B1, B2 i B6 revitalizuju i učvršćuju kožu. Osim toga, poboljšavaju koncentraciju i jačaju nerve. Krompir se u domaćoj ishrani često koristi i veoma je prisutan u većini domaćih jela.
IZVOR BELANČEVINA
Od svih biljnih izvora krompir sadrži najviše belančevina koje ljudski organizam dobro apsorbuje. Sto pedeset grama krompira pokriva dnevne potrebe za aminokiselinama i obezbeđuje veliku količinu energije. Belančevine, skrob i vitamin C nalaze se na površinskom delu, zbog čega ga je najbolje kuvati sa ljuskom ili vrlo tanko ljuštiti u sirovom stanju. Ljuska sadrži fluor, pa je preporuka da se jede onaj pečeni iz rerne zajedno sa ljuskom. Bela boja krompira može se sačuvati ako se u vodu u kojoj se kuva doda kašičica sirćeta. Jelo od krompira preporučljivo je da se potroši odjednom jer ako odstoji samo četiri sata, gubi četvrtinu vitamina C. Hranljivi delovi krompira nalaze se oko ljuske, dok je središnji deo siromašniji skrobom i ima više vode. Sirovi krompir sadrži i otrovni alkaloid solanin koji se u opasnim količinama javlja u zelenom ili klijavom krompiru. Pre upotrebe treba obavezno očistiti ljusku, a kuvanjem se ovaj alkaloid u potpunosti razara.
ZANIMLJIVOST
Dugo sedenje, nošenje teških torbi, držanje telefonske slušalice između ramena i vrata - sve to izaziva napetost u mišićima. Da biste ih ponovo opustili, napravite toplo pakovanje od krompira. Skuvajte četiri krompira u ljusci, oljuštite ih, izgnječite, uvijte u kuhinjsku krpu i držite 15 minuta u predelu potiljka i ramena. Krompir je dugo smatran povrćem koje goji. Ipak, postao je nova supernamirnica koja, ako jedete dve porcije dnevno, može da smanji krvni pritisak, tvrde naučnici. U istraživanju, 18 muškaraca i žena jelo je od šest do osam krompira veličine loptice za golf za ručak ili večeru kao deo redovne ishrane. Većina testiranih osoba bila je gojazna i pili su lekove za snižavanje pritiska.
PUNJENI KROMPIR
Vreme pripreme 40 minuta // osoba 4 // cena 300 dinara
Sastojci
1 kg krompira
2 jaja
50 g Polimark margarina
2 kašike pavlake
1 čen belog luka
100 g dimljene slanine
malo iseckanog peršuna
muskatni oraščić
so
50 g kačkavalja
PRIPREMA:
Opran i osušen krompir peći pola sata u zagrejanoj rerni. Probosti ga viljuškom i videti da li je gotov. Kada se ohladi, odseći gornji sloj po dužini. Izdubiti krompire i dobijenu masu izgnječiti, pa je pomešati sa umućenim margarinom i pavlakom. Posoliti, začiniti muskatnim oraščićem, dodati sneg od belanaca, beli luk, peršun i žumanca. Slaninu sitno iseckati, propržiti je i dodati prethodno pripremljenoj masi. Napuniti krompir, posuti ga naribanim kačkavaljem i vratiti u zagrejanu rernu dok se sir ne istopi.