Kako da održimo intimno zdravlje

0
Kada se naruši vaginalna ravnoteža i jave prvi simptomi, vreme je da se preduzmu prvi koraci lečenja. Naš stručni saradnik, dr Vladimir Stojanović, govori o dejstvu i važnosti korišćenja vaginalnih probiotika
Foto: Shutterstock, Luka Šarac
Foto: Shutterstock, Luka Šarac

Brz tempo života, sve veća posvećenost poslu, neredovna ishrana i manjak vremena da se posveti samoj sebi, samo su neki od razloga koji dovode do narušenih fizioloških procesa kod žene. Posebno mesto u tome zauzima njeno intimno zdravlje. Pod tim se prvenstveno podrazumeva pravilno funkcionisanje urinarnog i genitalnog sistema kao dva anatomski i funkcionalna neraskidiva dela. Ne smemo zaboraviti da se sve urinarne infekcije mogu preneti na genitalni trakt i tako narušena ravnoteža može biti razlog poremećaja reproduktivnog potencijala žene koji dobija sve veći značaj tokom poslednjih decenija.

 

PRVI ZNACI NARUŠENE VAGINALNE RAVNOTEŽE

Ona u početku može da bude bez simptoma, a može se potvrditi samo uzimanjem vaginalnog brisa koji potvrđuje prisustvo patogenih mikroorganizama. U kasnijoj fazi javljaju se procesi koji se manifestuju u vidu peckanja, svraba, pojačanog vaginalnog sekreta...

 

FAKTORI KOJI DOVODE DO VAGINALNIH INFEKCIJA

Neredovna higijena i nošenje veša od neprirodnog materijala, kao i upotreba dnevnih uložaka, neki su od uzročnika koji dovode do infekcija. Takođe, faktor rizika jeste i ulaženje u seksualne odnose bez zaštite. Međutim, kod pada imuniteta, kao i dijabetesa, vaginoze su česte i uporne. Istraživanja pokazuju da 60 odsto žena bar jednom godišnje ima simptome ovakvih infekcija. Ova stanja se vrlo često mogu sprečiti ili prebroditi u početnom stadijumu. Prirodni vaginalni stanovnici su mlečna kiselina i probiotske kulture koje se bore sa izazivačima infekcija i podižu lokalni imunitet.

 

KAKO POMOĆI ORGANIZMU

Vrlo često organizmu je potrebna pomoć kako bi se izborio sa narušenim disbalansom. Unošenjem probiotskih kultura za vaginalnu primenu moguće je prevazići stanja narušene ravnoteže. Probiotik koji sadrži laktobacile i mlečnu kiselinu doprinosi očuvanju vaginalnog ph od 4 do 4,5 jer se jedino u takvoj kiseloj sredini ne mogu razvijati mikroorganizmi. Probiotske kulture vezuju se za sluzokožu i time sprečavaju vezivanje mikroorganizama i njihov opstanak u vagini. Poželjno je da probiotici za koje se žena opredeli pored probiotskih kultura, lactobacila i mlečne kiseline, u svom sastavu imaju i izoflavone soje ili hijaluronsku kiselinu koja će pospešiti vlažnost i elastičnost vaginalne sluzokože jer samo u tim uslovima dejstvo laktobacila i mlečne kiseline može maksimalno da se ispolji.

 

KAKO SE KORISTE VAGINALNI PROBIOTICI

Oni se uveče pre spavanja stavljaju duboko u vaginu i pored rešavanja simptoma infekcija, mogu se koristiti preventivno pre odlaska na bazene, saune, kupališta ili posle nekih invazivnih ginekoloških intervencija kao što su uklanjanje vaginalnih kondiloma kako bi podigli lokalni imunitet.

 

dr Vladimir Stojanovič

farmaceutska kuća Ivančić i sinovi

makonda-tracker