Prirodni put za gubitak viška kilograma

1
Često čujemo pitanje kako smršati? Odgovor nisu rigorozne dijete ili preterana fizička aktivnost. Naprotiv, našem telu prijaju promene samo ukoliko su postepene, bilo da je reč o ishrani, fizičkoj aktivnosti ili nečemu trećem. Savete za zdravo mršavljenje daje
Foto: Shutterstock, Guliver
Foto: Shutterstock, Guliver

Rigorozne dijete obično završavaju slabljenjem imuniteta i uz to mogu imati efekat bumeranga jer je veliki gubitak telesne težine u kratkom vremenskom periodu obično praćen i njenim drastičnim porastom ubrzo nakon toga. Takođe, mnogo je onih koji posle ovakvih dijeta ostaju razočarani rezultatima. Razlog je vrlo jednostavan: što je veća restrikcija kalorija, to je manja termogeneza, a to automatski znači više sala.

Story: Šta je termogeneza?

- Reč je o procesu u organizmu kojim se višak unetih kalorija pretvara u energiju, a ne skladišti kao mast. Neki prirodni sastojci, poput zelenog čaja i kapsaicina (ekstrakta ljute papričice) podstiču proces termogeneze. Ove prirodne supstance pomažu telu da topi masne naslage bez dodatnih restrikcija ili dijeta. Istovremeno, poboljšavaju cirkulaciju u mišićnom tkivu koje zbog toga radi bolje i brže, što podrazumeva i veću potrošnju kalorija.

Story: Mnogo je onih koji su više puta odustajali od dijete jer jednostavno nisu bili u stanju da obuzdaju glad. Postoji li namirnica koja daje osećaj sitosti pre nego što se zaista najedemo?

- Istraživanja su pokazala da vrlo često unosimo veću količinu hrane nego što je potrebno jer informacija da smo siti prekasno stigne do našeg mozga. Svima onima koji u ishrani koriste mnogo krompira biće interesantno da čuju kako je poseban protein iz kore krompira izuzetno uspešan u suzbijanju apetita. Naime, studije su pokazale da protein krompira podstiče oslobađanje holicistokinina, supstance koja na potpuno prirodan način signalizira mozgu da je u organizam uneto dovoljno hrane. Drugim rečima, ovaj protein stvara osećaj sitosti mnogo pre nego što se zaista najedete. Takvo delovanje dovodi vas do automatskog smanjivanja obroka, pa kilogrami počinju da se tope jer više ne konzumirate previše hrane.

Story: Kako da izbegnemo situacije u kojima hranu koristimo zbog njenog antistresnog dejstva?

- Mnogima od nas hranu služi kao sredstvo za smirivanje. Nije ni čudo jer smo tokom čitavog odrastanja naučeni da povezujemo hranu sa emocijama. Još dok smo bili u pelenama smirivali su nas hranom, a tokom čitavog detinjstva tešili nas čokoladom ili kolačima. Istina je da hrana zaista može da deluje umirujuće, pa čak i jednostavan čin žvakanja povećava endorfin i olakšava bol. Kada ste uznemireni i pod stresom to pobuđuje glad i povećava proizvodnju masnih naslaga. Hronični stres izaziva povećanu proizvodnju kortizola, hormona koji podstiče skladištenje masti, posebno oko stomaka. Istovremeno, vaše telo pumpa adrenalin u krvotok, što dovodi do poremećaja nivoa insulina u pankreasu. Zbog toga se javlja glad. Iako jedemo kako bismo se oslobodili stresa, olakšanje nažalost traje samo do poslednjeg zalogaja. Nakon toga, ne samo da nismo rešili svoje probleme, već smo kreirali nove, baš u predelu oko struka.

Story: Koje supstance mogu da deluju relaksirajuće?

- Određene prirodne supstance, poput biljke Poria Cocos, deluju relaksirajuće, što je od izuzetne važnosti u periodu mršavljenja kada osećamo nervozu, umor i preopterećenost.

dr Marina Korcok

Razgovarala: Jasmina Antonijević

makonda-tracker