Story Wellbeing: Kako otkriti i sprečiti konjuktivitis

0
Oči su ogledalo zdravlja i upravo zbog toga moramo da budemo pažljivi i na pravi način vodimo računa o njima, a sve probleme da rešavamo kod lekara specijaliste dr Ana Georgijević Nenadić, oftalmolog Doma zdravlja Dr Ristić
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bilo da su izazvane bakterijama, virusima, alergijama ili povredama, upale sluzokože oka zahtevaju stručnu pomoć specijaliste. Konjunktivitis ili crvenilo oka jeste čest zdravstveni problem. O tome koji su simptomi, kako se prenosi i na koji način se leči, govori naša stručna saradnica dr Ana Georgijević Nenadić.

Story: Šta je konjunktivitis i kada se javlja?

- Konjunktivitis je upala sluzokože oka koja se naziva vežnjača ili latinski conjunctiva i pokriva prednji deo beonjače oka i unutrašnji deo gornjeg i donjeg kapka. Do upale vežnjače dovode infekcije, alergije ili povrede, a može se javiti i kod osoba koje nose kontaktna sočiva, kao i usled mnogih očnih i opštih bolesti. Veoma je česta i javlja se u svim uzrastima. Konjunktivitis, izazvan infekcijom bakterijama češći je kod dece, a najčešći uzročnici su bakterije Staphilococcus epidermidis, Staph.aureus, Streptococcus pneumoniae i Haemophilus influenzae. Prenose se direktnim kontaktom sa inficiranim sekretom nosa i/ili grla. Karakteristično je crvenilo oba oka sa pojavom žućkastog sekreta koji ujutru slepljuje kapke. I bez lečenja ovi konjunktivitisi prođu za 10 do 14 dana. Važno je ispiranjem fiziološkim rastvorom ukloniti sekret sa trepavica i iz oka a takođe se po savetu očnog lekara mogu uključiti antibiotske kapi ili masti.

Story: Koji su uzročnici konjukntivitisa izazvanog virusima?

- Najčešći uzročnik virusnog konjunktivitisa jeste adenovirus, koji se lako prenosi kapljičnim putem preko disajnih puteva, ali i kontaktom rukama ili preko peškira. Ispoljava se crvenilom jednog, a nakon nekoliko dana i drugog oka, osećajem stranog tela u oku i nekad pojavom beličastog sekreta. Može biti praćen i prehladom i bolovima u grlu. Ponekad se mogu javiti i sitna zamućenja na rožnjači, što može dovesti do smanjenja oštrine vida. Blaži oblici traju nekoliko dana i leče se ispiranjem oka fiziološkim rastvorom ili troprocentnom bornom kiselinom radi olakšavanja tegoba, dok u slučaju pojave zamućenja na rožnjači oftalmolog daje kortikosteroidne kapi. Sve promene na oku povlače se bez posledica po vid.

Story: Koji još tipovi konjunktivitisa postoje?

- Konjunktivitis uzrokovan hlamidijom, koja izaziva genitalne infekcije (uretritis i cervicitis) spada u seksualno prenosive bolesti. Zahteva lečenje oba partnera u dogovoru sa ginekologom i urologom. Infekcija se prenosi direktnim kontaktom sa inficiranim sekretom polnih organa. Manifestuje se crvenilom i beličastožućkastim sekretom jednog ili oba oka, koje često traje i po nekoliko meseci ukoliko se ne leči. Alergijski konjunktivitisi najčešće se javljaju u kombinaciji sa alergijskom kijavicom kao reakcija na antigene iz vazduha, uglavnom polen i prašinu. Manifestuju se crvenilom, suzenjem i svrabom oba oka, uz kijanje i sekreciju iz nosa. Leči se kapima iz grupe stabilizatora mast ćelija i antihistaminicima. Kod osoba koje nose meka kontaktna sočiva konjunktivitisi se najčešće javljaju kao alergijska manifestacija na tiomersal (sastojak tečnosti za čuvanje sočiva), sam materijal od koga je napravljeno sočivo ili depozite na sočivu, kao i zbog iritacije vežnjače ivicom loše određenog (fitovanog) sočiva. Tada se javlja crvenilo, svrab i suzenje oka pa bi trebalo promeniti rastvor za održavanje ili vrstu sočiva. Često se dešava da se konjunktivitis kod nosioca kontaktnih sočiva komplikuje, jer dolazi do promena na rožnjači a to zahteva kompleksnije lečenje. Jedna od najozbiljnijih komplikacija kod nosilaca mekih kontaktnih sočiva jesu infekcije i to naročito infekcije pseudomonasom, akantamebama ili gljivicama. Ukoliko zahvate rožnjaču, ove infekcije mogu dati zamućenja rožnjače i trajno oštetiti vid.

Story: Na koji način strano telo može da napravi komplikacije u oku? – Ukoliko postoji strano telo u oku (ispod kapka, na rožnjači, u gornjoj suznoj tačkici), što je naročito često kod ljudi koji bruse bez zaštitnih naočara, javlja se crvenilo, suzenje, fotofobija i grebanje. Najbolje je ne pokušavati pronaći i izvaditi strano telo, već odmah otići kod očnog lekara. Na kraju, treba reći i kako se konjunktivitis često javlja udružen sa mnogim očnim i opštim bolestima. Iz ovog razloga, a i zato što su uzročnici veoma različiti i zato što i sasvim blage tegobe mogu biti početak ozbiljnog očnog oboljenja ili jedan od simptoma neke opšte bolesti važno je da se prilikom svake pojave crvenila, iritacije, grebanja ili sekreta u oku obratite očnom lekaru i ne pokušavate da se lečite sami.

dr Ana Georgijević Nenadić, oftalmolog

Ksenija Konić

 

 

makonda-tracker