Slatko, korisno i ukusno - grožđe

0
Ovaj plod vinove loze u sebi sadrži mnogo hranljivih materija koje su važne za naše telo, a brojne su njegove prednosti u odnosu na drugo voće. Ipak, sa nekim namirnicama ga ne treba mešati
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ako želimo da detoksikujemo i očistimo organizam, najbolje ćemo to uraditi pomoću grožđa. Ono podstiče mršavljenje, ali i smanjuje rizik od bolesti srca i nastanka kancera. Grožđe je izvor vitamina A, B, B6, folne kiseline, bogato je mineralima kao što su kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, selen, smanjuje nivo holesterola i triglicerida, popravlja krvnu sliku... Semenke grožđa su snažni antioksidansi koji blokiraju prerano starenje i nastanak bolesti tako što kontrolišu pojavu slobodnih radikala. Takođe, došlo se do saznanja da neki ekstrakti semenki grožđa imaju i do 50 puta veću vrednost vitamina E i C. Isto tako, poznata su antivirusna i antikancerogena svojstva ovog voća koja osiguravaju bolju cirkulaciju krvi. Kožica grožđa je takođe vrlo hranljiva i ona uništava ćelije raka u ljudskom telu. Ipak, plodovi i sok od grožđa ne preporučuju se osobama koje imaju čir na želucu, dijabetes, kolitis i proliv. Izbegavajte mešanje grožđa sa mlekom, krastavcima, dinjom, ribom, pivom, mineralnom vodom i masnim jelima. 

ENERGETSKA I NUTRITIVNA VREDNOST 

Grožđe na latinskom nosi naziv Vitis vinifera, a plod je hrskave teksture i slatkog, suvog ili oporog ukusa. Prozirno meso obavija glatka kožica. U 100 g svežeg voća sadržano je 69 kcal ili 288 kJ energije, 0,72 g proteina, 0,16 g masti, 18,10 g ugljenih hidrata, 0,9 g dijetetskih vlakana i 15,48 g šećera. Grožđe je dobar izvor vitamina C (11 mg, što je 14 odsto preporučenog dnevnog unosa). Sadrži fosfornu kiselinu, sve B vitamine, osim B12 i povoljno utiču na nervni sistem.

 

GROŽĐE KAO MEDIKAMENT 

Problema visokog krvnog pritiska možete umanjiti sa čašom vina uz ručak ili večeru, što smanjuje i rizik od srčanih bolesti. Grožđe je, inače, idealno za jesenje dete. Ubrzava protok mokraće kroz bubrege i urinarni trakt. Deluje kao prirodni tonik organizma, a uz to je i izrazito hranljiva namirnica. Semenke treba pažljivo žvakati jer se u njima nalazi aktivna supstanca koja deluje na smanjenje holesterola.

Od grožđa se mogu pripremiti izvrsni džemovi i želei, a koristi se i za nadev u pripremi pita. Sušeno grožđe ili grožđice koriste se u spravljanje slanih i slatkih jela.

BELO GROŽĐE U KOZMETICI

Hranljivu masku možete da napravite od belog grožđe. Umutite jaje i dodajte tri kašike svežeg mleka, sok od pola limuna i sedam do deset dobro izgnječenih zrna. Masku nanesite na lice i ostavite je da deluje 30 minuta, pa isperite mlakom vodom. Ponavljajte postupak jednom nedeljno i primetićete da sitne bore oko očiju nestaju.

Recept

Štrudla sa grožđem 

Sastojci za koru:

500 grama glatkog brašna

3-4 kašičice ulja

3 dl mlake vode

Sastojci za nadev:

1 kg belog grožđa

50 grama badema

2-3 piškote

1 vanilin šećer

3 kašičice šećera

cimet

oko 70 do 80 g rastopljenog maslaca

Priprema:

Od sastojaka umesiti glatko i rastegljivo testo, poklopiti činiju u kojoj se ono nalazi i pustiti da odstoji pola sata. U kesicu staviti piškote i usitniti ih tučkom. Bademe sitno naseckati, a grožđe odvojiti od peteljki. Dodati obe vrste šećera i cimet. Namazati pleh za pečenje i uključiti rernu na 200 stepeni.

Na veći ubrus staviti malo oštrog brašna i razvući testo. Na jednu trećinu mase rasporediti pola količine nadeva, po njemu posuti 25 g badema i pola količine piškota, a ostali deo testa poprskati maslacem.

Pomoću ubrusa testo urolati, a početi s one strane gde je nadev. Masu prepoloviti i krajeve stisnuti da nadev ne curi tokom pečenja. Položiti štrudle u pleh i sve ponoviti i sa drugom polovinom testa. Sve četiri dobijene štrudle na kraju premazati rastopljenim maslacem. Peći oko 45 minuta. 

makonda-tracker