Šta je uspešno partnerstvo?

0
U predbračnom savetovanju najčešće se postavlja pitanje šta je značajno za kvalitet partnerskih odnosa. O tome na koji način partneri treba da se postave jedno prema drugome govori naš stručni saradnik Ljiljana Filipović
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kada pričamo o partnerskim odnosima, braku, porodici, treba uzeti u obzir kulturološku određenost onoga što mislimo i osećamo o sebi i drugima kao o muškarcima i ženama. Kompatibilnost u pogledu očekivanja šta treba da bude uloga žene, a šta muškarca, interesovanja, životni ciljevi - filozofije, usaglašenost u načinu provođenja vremena, upravljanja novcem, sve to određuje kvalitetan odnos.

 

ČINIOCI USPEŠNOSTI PARTNERSKIH ODNOSA

Zrelost koja podrazumeva završetak procesa odvajanja i individuacije od primarne porodice, spremnost za samostalan život i donošenje odluka jedan je od činilaca uspešnog partnerskog odnosa. To istovremeno znači i izgrađivanje realne slike o sebi i jasno definisanje očekivanja  u pogledu muške i ženske uloge u partnerskim odnosima, spremnost za  preuzimanje obaveza i odgovornosti i građenje nezavisnih partnerskih odnosa. Roditelji svoju decu mogu da drže u zavisnom odnosu na različite načine: kroz ekonomsku zavisnost mogu da se postave kao rivali partneru za koga misle da ugrožava njihovu dominaciju, a  emocionalnim ucenama ili razvijanjem nekih simptoma bolesti mogu da nastoje da izazovu odbacivanje partnera. Drugi činilac je sposobnost za davanje i primanje ljubavi koja zavisi od emocionalne klime u primarnoj porodici. Ukoliko je ona bila topla i podržavajuća, to podsticajno utiče na emocionalni razvoj i zrelost za građenje zdravih partnerskih odnosa. Ako su odnosi između roditelja bili konfliktni, mogu se pojaviti strahovi da se ne ponove obrasci odnosa iz primarne porodice koji su bili povređujući. To su strahovi od emocionalnog vezivanja i povređivanja koji utiču na sposobnost pokazivanja, primanja i davanja ljubavi.

 

RAZLIKE IZMEĐU MUŠKARACA I ŽENA

Termin rod ne odnosi se samo na biološke polne razlike između  muškaraca i žena već i na razlike u odnosu na pretpostavke o socijalno propisanim ulogama koje su rodu primerene. Poruke o tome prenose se u porodici i one su sa jedne strane jedinstvene za određene porodice, a sa druge strane odražavaju univerzalne kulturne pretpostavke o muškosti i ženskosti. Žene se doživljavaju kao intuitivne, negujuće, ekspresivne, zavisne, a muškarci kao pouzdani, nezavisni, aktivni. Devojčice se još vaspitavaju u skladu sa očekivanjima kako je njihov glavni cilj da brinu o drugima i da se osećaju ostvarenima kada pomažu članovima porodice da se lično razvijaju i grade harmonične odnose. Otuda su kod žena izražajnije intuitivnost, brižnost, emocionalna otvorenost i saosećajnost,  preuzimanje odgovornosti za porodične odnose.

 

RODNE ULOGE SU PROMENJIVE

Muškarci žele da budu dobri muževi i očevi, ali njihova definicija muškosti proističe uglavnom iz uloga van porodice. Uspesi u spoljnom poslovnom svetu omogućavaju im da ostvaruju svoju tradicionalnu  ulogu nezavisnog hranitelja porodice koji odlučuje o organizaciji porodičnog života, upravlja novcem, ali i ulogu hrabrog i odlučnog zaštitnika porodice od opasnosti. Ispunjenje tih očekivanja zahteva od muškaraca potiskivanje i prikrivanje ličnih osećanja i sposobnost da  njima upravljaju, budu manje osetljivi i spremni da odgovore potrebama drugih. Za porodične terapeute značajno je kako se ovi kulturološki stereotipi odražavaju na svakog pojedinca i kako oblikuju njegov život. Rodne uloge promenljive su i zavise od kulture, rase, klase i ekonomskog statusa.

 

TRADICIONALNA GLEDIŠTA NA BRAK I PORODICU

Tradicionalno shvatanje rodnih uloga dovodi do raskola u pogledu izražavanja potreba i osećanja. Muškarci ne vole da budu zavisni od žena odnosno da otvoreno pokazuju svoja osećanja, što se reflektuje i na polju seksualnosti. Većina muškaraca misli da je pokazivanje osećanja slabost koju bi žena mogla da zloupotrebi.

 

KAKO IZBEĆI KONFLIKTE

Da bi partneri mogli da se usaglase odmah treba istaći potrebu uspostavljanja valjane komunikacije, opredeljenost za saradnju u traganju za kompromisnim rešenjima, negovanje empatije, spremnost za aktivno slušanje i razumevanje značenja partnerovog ponašanja. Bitno je da bude potpuno jasno šta osoba očekuje od sebe i svog partnera kao i od njihovog odnosa. Kako veza sazreva i raste važno je da vas partner razume, što podrazumeva veće poverenje, bliskosti i zadovoljstvo u vezi. Ovo je značajno polje psihoterapijskog rada kako u pogledu učenja komunikacionih veština, tako i u pogledu rada sa parovima koji su u konfliktu. Kod parova u konfliktu tipično je da se ne slažu oko toga ko je za šta odgovoran. U skladu sa tim jedan od zadataka terapeuta jeste da im pomogne da se u podeli odgovornosti pomere sa pozicije suparnika na poziciju saradnika koji deleći odgovornost nastoje da ostvare zajednički cilj - rešavanje konfliktne situacije.

 

SPREMNOST ZA DAVANJE PODRŠKE

Poslovno uspešna žena sebi nameće niz novih obaveza i odgovornosti koje treba da uskladi sa obavezama u partnerskim odnosima u braku ili porodici, u čemu može uspeti jedino uz podršku muškarca. Ako je žena poslovno uspešnija i više zarađuje od svog partnera, to dovodi u pitanje tradicionalnu raspodelu uloga. Novac simbolizuje status, prestiž i autoritet, na radnom mestu, u porodici i u društvu. Otuda takva pozicija žene može da izazove konfliktne odnose te da se loše odrazi na polje intime i seksualnosti.

 

Ljiljana Filipović, psiholog

 

makonda-tracker