Story Wellbeing: Lubenica - povrće koje najbolje hladi i zaslađuje

0
Kao korisna namirnica, antioksidans i prirodni lek za detoksikaciju, lubenica se i te kako preporučuje u ishrani, a tokom leta, pri velikim vrućinama, nadoknađuje izgubljenu tečnost i minerale
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Trpeza je mnogima u periodu od juna do avgusta nezamisliva bez lubenice. Iako je mnogi smatraju voćem, zapravo je reč o povrću iz porodice krastavaca. Lubenica ili bostan (Citrullus lanatus) poreklom je iz Afrike, a prvo pravo uzgajanje lubenice kao domaće vrste počelo je u Egiptu. Mada se smatra da lubenica sadrži samo vodu i osvežava kada su velike vrućine, malo je poznato da ovo povrće sadrži dosta vitamina i minerala i da znatno doprinosi našem zdravlju. Ovo povrće koje može da dostigne težinu i do 25 kg tokom leta nadoknađuje izgubljenu tečnost, minerale i vitamine, a kako sadrži preko 90% vode, pogodna je za dijetalnu ishranu... Smatra se diuretikom i čistačem organizma, ali sadrži i azotnu kiselinu, bakar, beta karoten, biljna vlakna, biljne masti, biljne hormone, vitamin A, vitamine B1, B2, B3, B5, B6, vitamin C, gvožđe, glutation, eterična ulja, jabučnu kiselinu, jod, kalijum, kalcijum...

Lubenica veoma povoljno deluje na organizam kada je reč o mnogim problemima i oboljenjima među kojima su: akne, anemija, ateroskleroza, artritis, astma, bolesti zuba i usne duplje, bolesti srca i krvnih sudova, bronhitis, glavobolja, gojaznost, gubitak pamćenja, dijabetes, depresija, edemi, ekcem, impotencija, kamen i pesak u bubrezima, mamurluk, neke vrsta raka, neplodnost, opekotine, pad imuniteta, povišena temperatura, povišen nivo holesterola, pojava bora na koži, prehlada i grip... Ona povoljno utiče na bubrege, bešiku i mokraćne kanale, blagotvorna je za zglobove i kičmu, crevni sistem i organe za varenje, rešava probleme sa krvnim pritiskom, jetrom, prostatom, ubrzava metabolizam, dobra je za opekotine od sunca, probleme u trudnoći, služi u borbi protiv starenja, raznih infekcija, sinuzitisa, skorbuta, stresa, uganuća i istegnuća, ujeda insekata, upala kože i svraba (osipa), hemoroida, herpesa, hroničnog umora, celulita, šloga...

 

Sok od lubenice pije se sam ili se kombinuje sa sokovima od drugog voća... Dok se u nekim zemljama lubenica koristi za spravljanje slanih, slatkih jela i salata, kod nas je poznata kao poslastica i desert. Pored ploda i soka u Africi se za ishranu koriste i semenke od kojih se mese neke vrste hleba.

Salata od lubenice

SASTOJCI:

* 1 crveni luk
* 2 limuna
* 1 kg lubenice
* 300 g feta sira
* 150 g crnih maslina bez koštica
* sveža nana
* svež peršun

* mešavina mediteranskih začina
* maslinovo ulje
* mleveni crni biber

PRIPREMA: Očistiti crveni luk i iseckati ga na tanka rebarca. Staviti u činiju, a odozgo sipati sok od limuna. Ostaviti da malo odstoji. Očistiti lubenicu od kore i semenki i iseći je na trougliće. Feta sir iseći na kocke, pa ga sjediniti sa lubenicom i začiniti. Odozgo posuti sir i sokove, pa na kraju preliti maslinovim uljem i staviti crne masline. Po ukusu dodati biber.

Jasmina Antonijević

makonda-tracker