Ribizla: Crno-crveno zlatno

0
Blagotvorna svojstva crvene i crne ribizle odavno su poznata u našem narodnu, sve se više koriste i kao medikament, a u poslednje vreme kozmetička industrija otkriva mnoge korisne sastojke u ovom plodu
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ribizla je bogata vitaminom C i u narodu je poznata kao voće koje pomaže u lečenju raznih infekcija, problema sa bubrezima, ona poboljšava rad creva i podstiče izlučivanje štetnih materija iz krvi. Postoje dve vrste ribizle, crvena i crna, a obe su podjednako zdrave i ukusne. Crvena ribizla je kiselkasto-slatkastog ukusa i izuzetno je sočna i lekovita. Otvara apetit,  jača imuni sistem, ali i pospešuje rad creva. Crna ribizla veoma nalikuje crvenoj, ima visok sadržaj vitamina C, sprečava i leči teške infekcije, a pre svega upalu pluća. Plodovi i sok ove biljke veoma su korisni u slučaju bubrežnih bolesti, grčeva i bolova u probavnom traktu. Preporučuje se za jačanje i čišćenje krvi.

Plod ribizle koristi se za jelo u svežem stanju, a pored toga služi za spravljanje raznih prerađevina: sokova, džemova, želea, marmelada, sirupa, u konditorskoj industriji kao dodatak u spravljanju bombona, čokolada, kremova, pudinga...

Plod crne ribizle ima veliku hranljivu, terapeutsku i tehnološku vrednost, a naročito je bogat vitaminom C (do 200 mg). Odlikuje se specifičnim mirisom. Sadrži dosta šećera, belančevina, mineralnih supstanci i tanina.

U farmaceutskoj industriji koriste se plod i list ribizle, posebno crne. Plod ribizle pomažu u normalizaciji krvnog pritiska, a posebno je efikasan kod malokrvnosti. Utvrđeno je da sok crne ribizle pomaže kod krvarenja desni i proširenih vena, pozitivno utiče na povećanje koncentracije, kod malokrvnosti i laktacije.

 

RIBIZLA U KOZMETICI

Zanimljivo je da je crna ribizla omiljena i u kozmetičkoj industriji jer sok od njenog ploda savršeno regeneriše i hidrira kožu.

Organsko ulje od semenki crne ribizle potiče iz nedirnute prirode nordijske polarne regije i takva ulja su pravi biser – spadaju među najdragocenije biljne sirovine i zaista su saveznici u nezi kože. Ovakvo ulje sadrži visok procenat gama linoleinske kiseline, aktivira stanični metabolizam, hidrira i jača zaštitni omotač kože.

 

 

DŽEM OD RIBIZLI

 

SASTOJCI:

_ 2 kilograma ribizli

_ 1,5 kilogram šećera

PRIPREMA:

Od šećera sa malo vode skuvati gust sirup i u to dodati očišćene, oprane i dobro oceđene ribizle. Kuvati uz povremeno mešanje oko jedan sat, a gotov džem sipati u zagrejane tegle i staviti u mlaku rernu, da se na površini uhvati korica. Sutradan povezati i ostaviti na tamnom mestu.

makonda-tracker