Story WellBeing: Soja kao dar prirode

0
Već vekovima se koristi u ishrani, a u posledjne vreme soja je sve popularniji sastojak brojnih ukusnih recepata
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Hiljadama godina soja se kultiviše i koristi u Kini, a u zemlje zapada stiže tek u 20. veku. U Kini je imala status jedne od pet svetih

žitarica pored pšenice, ječma, pirinča i prosa. Kao i drugi darovi prirode, soja ima velike potencijale i nebrojeno mnogo načina  upotrebe: mogu se koristiti zrna soje, klice soje kao i prerađevine (tofu, tempeh, soja sos, miso) a nezamenljivi deo ishrane, i to ne samo vegana i vegetarijanaca, postaje i sojino mleko. Možda je baš ta raznolikost koje nudi jedno zrno soje ono što ju je i stavilo na pijedestal žitarica u Kini. U vremenu kada se pred nas svakodnevno stavljaju sve veći izazovi u pogledu načina ishrane, dobri domaćini iz kompanije Silbo pokazali su nam plodna polja Joya soje u Oberwartu u Austriji, kao i pogone za obradu soje (Mona NaturprodukteGmbH).

Organska proizvodnja soje koja je osnova Joya proizvoda razlog je što su sojini proizvodi postali deo naše kuhinje i nerazdvojivi sastojak mnogih jela. Soja i proizvodi od soje su male fabrike proteina, minerala i vlakana, a često se posebno ističe i svojstvo soje da snižava nivo lošeg holesterola. Proteini se u našem telu razlažu na amino kiseline koje pomažu u formiranju neophodnih antitela i enzima, a soja sadrži lako svarljive proteine kao izvore amino kiselina.

Od 20 amino kiselina koje su neophodne ljudskom telu, 11 proizvodi samo telo, dok preostalih devet mora da dođe iz hrane. Soja je izvor ovih devet amino kiselina, što je čini savršenim izvorom proteina i zato je jedina namirnica koja vegetarijancima može da pruži osnovne nutrijente. Takođe je nezamenljiv izvor izoflavona koji imaju brojna blagotvorna dejstva na naš organizam, a smanjuju i rizik od kancerogenih oboljenja. Soja je pravo čudo prirode koje unosi

makonda-tracker