Story Wellbeing: Kako nastaju i kako se leče bradavice?

0
Na sve učestalija pitanja o tome šta su bradavice, kako nastaju i kako se prenose, ali i kako se zaštititi od polnih bradavica, odgovara naša stručna saradnica dr Marta Terzić
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bradavice su često zarazno kožno oboljenje izazvano virusima. Prenose se sa čoveka na čoveka i autoinokulacijom to jest pacijent može dodirivanjem bradavice dovesti do pojave novih na zdravoj koži. Za njihov nastanak odgovorni su humani papiloma virusi (HPV). Do sada je identifikovano vise od 70 tipova ovih virusa. Za različite oblike bradavica odgovorni su različiti tipovi virusa. Obično se javljaju od dva do šest meseci nakon kontakta sa virusom, mada se u praksi često ne može ući u trag tome kada se pacijent inficirao.

Story: Koliko tipova bradavica postoji?

- Postoji više tipova bradavica: obične (vulgarne) bradavice - bradavičaste kružne promene na koži u vidu čvorića, sa neravnom i hrapavom površinom, veličine do 1 cm. Najčešće se javljaju na šakama kod dece i omladine. Zbog grickanja noktiju mogu se javiti  uz nokatnu ploču i dovesti do njene deformacije. Plantarne veruke - bradavice na stopalima javljaju se kod dece školskog uzrasta, ali i kod odraslih. Njihovom nastanku pogoduje vlažna sredina koja nastaje zbog pojačanog znojenja nogu i neadekvatne obuće. Oko bradavice se javlja zadebljali sloj kože u vidu žulja. Lokalizovane su na tabanima, najčešće na mestu najvećeg pritiska i često uzrokuju bolove pri hodanju, trčanju, nošenju tereta. Mogu biti pojedinačne, ali i slivene u mozaične. Ravne mladalačke (juvenilne) bradavice. Najčešće se javljaju kod osoba mlađe životne dobi. Ravne bradavice mogu se javiti na licu, ali i na gornjoj strani šaka. Radi se o promenama kružnog oblika, blago izdignutih iznad ravni kože. Obično su promera 1-4 mm, boje kože ili blago pigmentovane. Mogu biti pojedinačne, ali se takođe mogu sliti u veće površine. Kod nekih pacijenata moguća je spontana regresija promena, ali nije uputno predugo čekati da promene prođu same od sebe jer se često dešava da se bradavice brzo prošire i zahvate veliku površinu kože.

Story: Da li se neke javljaju i na licu?

- Filiformne (končaste) bradavice javljaju se na licu, vratu, obrvama, nosu... Mogu biti izolovane i grupisane. Posebno su uporne na bradi muškaraca jer se šire autoinokulacijom brijanjem.

Story: Da li su kondilomi takođe bradavice?

- Polne bradavice (kondilomi) - najčešće se dobijaju seksualnim kontaktom. Javljaju se u anogenitalnoj regiji u vidu karfiolastih vegetacija. U slučaju pojave kondiloma zbog visoke infektivnosti uvek treba pregledati partnera. Od posebnog značaja su promene kod žena na grliću materice jer neki tipovi HPV na tom mestu mogu imati ulogu u nastanku karcinoma cerviksa, kao i kondilomi analne regije, te ih treba blagovremeno otklanjati, a kod žena raditi redovne kolposkopske preglede i citološke analize. Naravno, izuzetno je važna prevencija tj. korišćenje kondoma pri seksualnim odnosima.

Story: Kako se leče bradavice?

- Nijedan terapijski metod ne iskorenjuje HPV iz tkiva, pa se zato bradavica često ponovo javljaju. To ne znači da ih treba zapustiti, nego, naprotiv, što pre započeti lečenje i njihovo uklanjanje. Kako vreme odmiče, jača odbrambeni sistem tela, te su mirni periodi sve duži. Nekada su promene vrlo uporne, pa se u lečenju kombinuje više terapijskih metoda. U metode koje se koriste u lečenju bradavica spadaju: krio terapija tečnim azotom, uklanjanje radiotalasima ili CO2 laserom, primena keratolitika i hemijskih supstanci čiji odabir mora da uradi dermatovenerolog u odnosu na lokalizaciju i kliničku sliku.

 

dr Marta Terzić, spec. dermatovenerolog

 

makonda-tracker