Story Wellbeing: Borba protiv side

0
Svest građana o sidi, podmukloj zaraznoj bolesti i HIV virusu nije toliko velika koliko opasnost koja od nje vreba na svakom koraku. Zato treba biti više nego informisan. Sve što treba da znate, za vas piše mr sci.med. Katarina Mitić
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Šta je HIV?

HIV je (skraćenica od engleskih reči Human Immunodeficiency Virus) virus humane imunodeficijencije, odnosno virus koji izaziva smanjenje odbrambene moći organizma, pre svega napada imuni sistem i uzročnik je side ili AIDS-a. Ako je osoba zaražena virusom, znači da je HIV pozitivna. Osoba godinama ne mora da se oseća bolesno i da ima simptome. Od trenutka inficiranja postepeno se uništava imuni sistem i javljaju se različite bolesti, ali do razvijanja side može proći i nekoliko godina.

Kako se prenosi?

HIV se prenosi na tri glavna načina: seksualnim odnosom bez zaštite - bez upotrebe kondoma (vaginalni, analni ili oralni seks). Sa inficirane majke na dete (u toku trudnoće i porođaja ili dojenjem). Preko zaražene krvi, najčešće razmenom igala i špriceva i drugog pribora za injektiranje droge. Važno je testirati se što pre jer u slučaju da se utvrdi postojanje HIV infekcije pre će se započeti odgovarajuća terapija i time znatno produžiti život, a moguće je preduzeti mere da se zaštite i drugi, kao i da se spreči prenošenje HIV-a sa majke na bebu. Samo testiranje na HIV se obavlja jednostavno, ne oduzima mnogo vremena, rezultati se dobijaju relativno brzo, a poverljivo je, anonimno i besplatno. Za testiranje nije potrebna zdravstvena knjižica, odnosno uput od lekara. Jedino testiranjem na HIV može se utvrditi da li je osoba inficirana i nijedan drugi način to ne omogućava.

Kada je moguće testirati se?

Svako ko želi da se testira mora da zna da je neophodno da protekne do dva meseca od rizičnog kontakta kako bi moglo da se utvrdi da je osoba inficirana (pozitivan test na specifična antitela na HIV). Pre isteka ovog vremena, može se desiti da rezultati testa budu negativni, iako je osoba zaražena i u tom periodu može preneti virus, a da rezultati testa pokazuju kako je HIV negativna. Testiranje nije zaštita od infekcije uzrokovane HIV-om, ali izbegavanje rizičnog ponašanja jeste. Pogrešno je uverenje da postoje rizične grupe ljudi. Postoji samo rizično ponašanje.

Na šta treba obratiti pažnju?

Većina ljudi veruje da činjenica da ima stalnog partnera podrazumeva seksualne odnose bez rizika. Zanemaruje se činjenica da ljubav povezuje ljude i čini ljubavnu mrežu razgranatom. Čak i ako ste u životu imali samo jednog partnera, moguće je da je i on pre vas imao samo još jednu osobu, a ta osoba još jednu i ona jednu ... Zato stalna i pravilna upotreba kondoma nije zaštita samo od neželjene trudnoće, već je pre svega zaštita od prenošenja HIV-a i drugih polno prenosivih infekcija. Istraživanja su pokazala da naši građani imaju visok nivo znanja, ali ga slabo primenjuju u praksi. Tokom 2011. godine registrovana stopa osoba testiranih na HIV infekciju iznosila je 7,7 osoba na 1000 stanovnika (56.086 ljudi). Ova stopa najviša je tokom posmatranog petogodišnjeg perioda, ali je i dalje obim testiranja u našoj zemlji nezadovoljavajući.

Šta podrazumevanja kampanja Ne možeš da znaš dok se ne testiraš?

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije, a u Projektu koji se finansira iz donacije Globalnog fonda, pokreće kampanju Ne možeš da znaš dok se ne testiraš kojom želi da skrene pažnju javnosti na značaj prevencije i ranog otkrivanja infekcije uzrokovane HIV-om. Kao odgovor na HIV, u Srbiji se u prethodnim godinama radilo na više nivoa. U martu 2011. godine usvojena je nova strategija o HIV infekciji i sidi za naredni petogodišnji period. Od 2006. godine postoji i posebna kancelarija pri Institutu za javno zdravlje Srbije, koja se bavi koordinacijom i praćenjem odgovora na HIV na nacionalnom nivou. U 22 grada u Srbiji, pri institutima - zavodima za javno zdravlje i zavodima za zdravstvenu zaštitu studenata, građanima je omogućeno da se dobrovoljno, besplatno i anonimno, testiraju na HIV uz adekvatno savetovanje.

Piše: mr sci. med. Katarina Mitić

makonda-tracker