da li ste znali?

Ovo su 6 najpametnijih rasa mačaka: Broj šest se smatra i jednom od najlepših na svetu!

0

Ako volite mačke ovaj tekst će vas oduševiti 

NAJPAMETNIJE MAČKE NA SVETU
NAJPAMETNIJE MAČKE NA SVETU foto: Shutterstock / ShineTerra

Životinje su čovekovi dobri prijatelji, živa bića koja mogu da pruže mnogo ljubavi i koje vrlo dobro znaju kako da vrate zahvalnost za svu brigu koju pokažete prema njima.

 

Psi su broj jedan kada su ljubimci u pitanju, ali ni mačke ne zaostaju mnogo za njima. I dok se zna da postoji mnogo vrsta pasa, o mačkama se manje zna.

 

Ljubi najčešće gaje domaće mačke, a samo oni istinski zaljubljenici u ovu vrstu žele da odvoje mnogo novca i priušte sebi neku lepoticu koja može da košta i nekoliko hiljada evra. 

 

Ovo su najpametnije vrste mačaka, a prva među njima nosi i titulu jedne od najlepših na svetu.

 

1. Abesinska mačka


Ova vitka lepotica je na samom vrhu najpametnije rase u svetu mačaka. Atletske je građe, mišićavog tela i karakterističnih uspravnih ušiju i može da naraste do 25 centimetara. Poseban je po tome što se veoma brzo prilagođava atmosferi u domu i aktivnostima koje svakodnevno obavljate. Brzo uči nove trikove, voli da je maze i češljaju, a tvoje krilo joj je omiljeno mesto u domu.

ABESINSKA MAČKA
ABESINSKA MAČKAfoto: Shutterstock / evrymmnt

2. Balinese mačka


Takozvani Balinežani su dugodlake verzije poznate sijamske mačke. One su jedna od najaktivnijih rasa koje vole da istražuju sve što ljudi rade. Veoma su glasni i stalno iznose svoje mišljenje – jasno ćete videti kada su zadovoljni, a kada nisu. Oni mogu brzo da nauče da donesu nešto, hodaju na povodcu i izvode razne trikove, a posebni su po prelepim plavim očima, piše Zadovoljna.hr

 

BALINESE MAČKA
BALINESE MAČKA foto: Shutterstock / 8H

 

3. Bengalska mačka


Ova lepotica je poznata po egzotičnom krznu koje podseća na leoparda ili jaguara. Nastala je ukrštanjem domaće mačke sa azijskom leopard mačkom. Veoma su inteligentni, imaju atletsku građu i uvek se ponašaju pomalo divlje. Vole mentalne zagonetke i slične igrice, a za potpunu sreću potrebno im je mnogo prostora za vežbanje. Mogu da nauče da pale i gase svetla, da vade ribu iz akvarijuma i izvlače stvari iz fioka.

 

BENGALSKA MAČKA
BENGALSKA MAČKA foto: Shutterstock /Svetlana Rey

 

4. Birmanska mačka


Energična i društvena rasa voli da se druži sa ljudima i drugim životinjama. Ove mačke su pametne, prilagodljive, razigrane i podložne treningu. Mogu da nauče da sede, prevrću se, uzimaju male predmete i hodaju na povodcu.

 

BIRMANSKA MAČKA
BIRMANSKA MAČKA foto: Shutterstock / ProfimediaHergott Photography

5. Cornish Rek


Bela talasasta dlaka, tanka i vitka linija, mala glava i uspravne uši su fizičke karakteristike po kojima ćemo lako prepoznati ovu rasu. Aktivni su i druželjubivi, a vlasnici će reći da se ponekad ponašaju više kao pas nego kao mačka. Imaju dugačke prste pomoću kojih mogu lako da otvore ormare i imaju neverovatnu sposobnost da skoče na najvišu tačku u prostoriji.

 

KORINŠ REKS
KORINŠ REKS foto: Shutterstock / Nisansala99

6. Britanska kratkodlaka mačka

 

Ova rasa je poznata po debeloj dlaci i okruglim licima sa velikim očima. Britanske kratkodlake mačke su mirne, odane i dobre sa decom, što ih čini odličnim kućnim ljubimcima. Njihov izgled podseća na plišane igračke, a njihova prijateljska priroda doprinosi njihovoj privlačnosti. Upravo ova rasa se smatra jednom od najlepših na svetu. 

 

Bonus video:

Pas kroz igru sakuplja smeće

 

makonda-tracker