Story Savet: Higijena zuba je pola zdravlja

0
Sve o higijeni usta i zuba o kojoj treba da povedete računa, otkriva Vam stomatolog dr Marko Dimitrijević
Marko Dimitrijević, foto: Vladimir Šporčić
Marko Dimitrijević, foto: Vladimir Šporčić

Kako se najbolje vodi računa o higijeni usta i zuba?

Najvažnije je redovno i temeljno pranje zuba. Oni se peru najmanje dva puta dnevno (ujutru i uveče). Za pranje zuba je neophodan sistem kao i odgovarajuća sredstva. Pogrešan sistem kao i neodgovarajuća sredstva neće dati potrebne rezultate. Postoje osnovna i pomoćna sredstva za održavanje higijene zuba. Četkica je sporna, a odlučujuća. Mora da bude meka a dovoljno abrazivna da bez oštećenja zuba ukloni dentalni plak. Zubi se peru četkicom kombinovanim pokretima. Osnovni je, vibraciona kretnja u mestu a potom polukružni pokret u smeru nicanja zuba. Pasta za zube treba da bude kvalitetna sa odgovarajućom koncentracijom aktivnih jona fluora. Ali, ako mislite da je to sve u postizanju visokog a po zdravlje poželjnog higijenskog standarda varate se. Za taj toliko značajni segment u postizanju higijene usta i zuba potrebna su dopunska sredstva koja su od presudnog značaja za održavanje zdravlja zuba.

Da li je preporučljivo da se koristi konac za zube?

U osoba sa zdravim potpornim tkivima zuba posebno onih sa zubima koji su pravilno raspoređeni, kao i onih sa zubima koji su nepravilno i „gusto“ postavljeni konac za zube je neophodni segmen održavanja higijene. Konac da... ali samo ako ga pravilno koristite. U  protivnom...biće bez značajnijeg efekta. Ako ga koristite onda ga koristite najmanje dva puta dnevno i to ujutro i uveče posle temeljnog pranja zuba. Ali ako između zuba postoje prostori trouglastog oblika onda konac treba zameniti specijalnim interdentalnim četkicama koje su u obliku malih jelki. Podrazumeva se da vas vaš stomatolog mora naučiti kako se koriste jer u protivnom ni konac za zube kao ni ove četkice neće ostvariti svoj efekat.

Da li postoji neki narodni lek koji može da odmeni stomatologa?

Sve priče naših baka o pozitivnim efektima ispiranja usta čajem od žalfije, trljanjem zuba kriškama limuna ili solju zaboravite, jer će vas to samo uvesti u ozbiljan zdravstveni problem.

Možemo li sami da izbelimo zube?

Lep osmeh sa pravilnim i lepo raspoređenim zbima svetle boje je karakteristika savremenog lepog osmeha. Koliko individualni izbeljivači zuba deluju je sporno i uglavnom predstavljaju marketinški „trik“ proizvođača pasta za zube. Izbeljivanje zuba je posao za profesionalce koji će u datom slučaju primeniti preparat koji će bez posledica postići željeni estetski efekat.

Koje su glavne zablude kada su u pitanju tretmani koje možemo sami da napravimo kod kuće?

Postoji mišljenje da će se zubi izbeleti ako se operu pastama za zube koje sadrže sodu bikarbonat. To je zabluda jer se takvim pastama povećava abrazivni efekat, što bitno može uticati na oštećenja zubne supstance (gleđi).

Šta je najvažnije kada je u pitanju održavanje zdravlja zuba?

Pravilna i dovoljno učestala svakodnevna higijena usta i zuba uz upotrebu odgovarajuće četkice za zube kao i ostalih sredtava za održavanje oralne higijene je garancija održavanja zdravlja zuba i njihovih potrpornih tkiva. U sebe nemojte verovati...kontole kod stomatologa su neophodne na tri a najviše šest meseci.

 

TAGOVI: Zdravlje123
makonda-tracker