Story Savet: Istine i zablude o mladežima

0
Sve što treba da znate o mladežima, otkriva Vam docent Nenad Stepić, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije i načelnik Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine; VMA, Beograd
Nenad Stepić, foto: Vladimir Šporčić
Nenad Stepić, foto: Vladimir Šporčić

Kada treba kontrolisati mladeže?

Mladeži predtavljaju dobroćudne pigmentne promene prisutne na koži celog tela. Oduvek se o mladežima govorilo i kao o znacima raspoznavanja, a neretko im je pripisivan i estetski karakter.

Poslednji nekoliko godina opšta populacija pokazuje veće interesovanje u pogledu prirode mladeža, njihove malignosti ili benignosti te je stoga neophodno razjasniti neke dileme.

Kako se prepoznaje onaj koji je maligni?

Samopregled mladeža predstavlja  proceduru praćenja sopstvenih promena na koži, sve prisutniju u savremenoj populaciji u razvijenim zemljama. Svaka promena u izgledu, veličini ili boji upućuje na obaveznu kontrolu dermatologa ili hirurga plastičara.

Nakon makroskopskog pregleda mladeža, dermatolozi sve češće primenjuju tehniku dermoskopije za sve sumnjive promene na koži. Dermoskopija predstavlja metodu kojom uz pomoć specijalnog aparata (dermoskopa), sa uveličavajućim staklom i sopstvenim izvorom svetla, posmatraju promene na koži. Kod osoba sa velikim brojem pigmentnih promena na telu dermoskopija pomaže u donošenju odluke koji mladeži su potencijalno opasni. U tim slučajevima savetuje se njihovo preventivno otklanjanje koje je vrlo jednostavno.

U cemu je razlika između hirurškog i laserskog skidanja i koji način je bolji/zdraviji/prihvatljiviji?

Najsigurniji način uklanjanja mladeža je svakako hirurško odstranjivanje uz histopatološku analizu koja je jedina egzaktna dijagnostička procedura i predstavlja jedinu pravu potvrdu kliničkog mišljenja.

Postoji uvreženo mišljenje da mladeže ne treba uklanjati to jest da ih ne treba dirati. Ovakav stav potiče iz činjenice da bezopasni i benigni mladeži opštoj populaciji često liče na melanom, najteži oblik raka kože. Neretko ćete čuti konstataciju da je neko imao prijatelja kome je uklonjen mladež i da je ovaj nakon toga umro. Naravno u ovakvim slučajevima se gotovo sigurno radilo o melanomu a ne o benignom mladežu.

Šta inicira uklanjanje mladeža: savet lekara ili je dozvoljeno skloniti ih i iz estetskih razloga?

Razlozi za uklanjanje ovih benignih promena su višestuki. Nagla promena u veličini, boji, gubitak simetrije ili promena ivica mladeža svakako upućuju na oprez i predstavljaju indikaciju za njegovo uklanjanje. Povreda mladeža takođe predstavja jednu od najčešćih indikacija za hirurškom intervencijom. Ukoliko se mladež nalazi na mestima česte iritacije kao što su pojasni deo uz iritaciju kaišem pantalona, u predelu grudnjaka kod žena, u kosmatom delu glave i slično svakako treba potražiti savet lekara radi odluke o daljem lečenju. Veoma često se mladeži uklanjaju i iz estetskih i svakako ne treba bežati od ove indikacije. Pravilno uklanjanje svih promena na koži pa i mladeža, od strane stručnog osoblja tj hirurga plastilčara predstavlja najsigurniji i jedini ispravan način u tretmanu istih. Primena novih i nedovoljno ispitanih tehnika od strane nekvalifikovanog osoblja svakako ne predstavlja pravi put i gotovo sigurno dovodi do nesagledivih posledica.

Docent Nenad Stepić

makonda-tracker