zanimljivo

U kom mesecu se rađaju najbolji đaci? Naučnici su došli do ODGOVORA na ovo pitanje, ali on ne znači da su pametniji

0

Da li inteligencija ima bilo kakve veze s mesecom rođenja?

Da li mesec rođenja ima neke veze s inteligencijom?
Da li mesec rođenja ima neke veze s inteligencijom?foto: Przemek Klos/shutterstock

Pitanja u vezi s inteligencijom uvek su interesantna i vuku sa sobom mnoge zanimljive teme: da li se ona nasleđuje od mame ili od tate, ima li veze inteligencija s polom deteta, kako prepoznati znakove da je dete genije...


Jedno od čestih pitanja jeste i kada se rađaju najinteligentniji ljudi, a nauka i na to traži odgovor.


U magazinu National Bureau of Economic Research 2017. godine je objavljena studija koja se bavila ovim pitanjem, a istaživači su utvrdili vrlo zanimljivu vezu između meseca rođenja i toga koliko smo uspeni u školi.

 

Studija nazvala "Uzrast polaska u školu i kognitivni razvoj" pokazala je da su školarci koji su na svet došli u septembru imali viši prosek ocena od dece rođena u ostalim mesecima u godini.

 

deca rođena u septembru pokazala su u ovoj studiji najbolje rezultate
deca rođena u septembru pokazala su u ovoj studiji najbolje rezultatefoto: Natalia Lebedinskaia/Shutterstock

Međutim, naučnici naglašavaju da to ne znači da su deca rođena u septembru inteligentnija od ostale, već smatraju da je školski sistem postavljen tako da se favorizuju učenici rođeni u to vreme.


Kako oni navode, takva deca su "relativno starija za ocenjivanje", pa je veća verovatnoća da će imati više ocene. Radi se o tome da je ova studija sprovedena na Floridi, gde se uzrast za upis računao od 1. septembra, dok u drugim američkim saveznim državama računa 31. decembar. Mališani rođeni u septembru su tako obično stariji i, samim tim, uglavnom razvijeniji od ostalih u odeljenju, pa ne čudi što se pokazalo i da su đaci rođeni u avgustu imali najlošije rezultate.


U mladosti je ovo razoblje veoma važno iako traje samo nekoliko meseci, jer se deca razvijaju naglo, pa ne čudi što najbolje rezultate postižu najstariji u grupi – što su, u slučaju ovog istraživanja, bili mališani rođeni u septembru.

 

BONUS VIDEO

"VEŠTAČKA INTELIGENCIJA JE NEPREDVIDIVA"

 

makonda-tracker