obavezno pročitajte

Da li je opasno koristiti električne uređaje dok grmi i seva? Jedna vrsta aparata je posebno RIZIČNA

0

Ovo je važno da znate, jer vam može spasiti život 

Da li je bezbedno koristiti električne uređaje kad grmi?
Da li je bezbedno koristiti električne uređaje kad grmi?foto: Profimedia

Ako se loše vreme približava vašem području, možda bi bilo dobro da isključite televizor, laptop ili druge elektronske uređaje u svom domu. U nekim slučajevima, grom može da ih ošteti čak i ako ne udari nigde u blizini vaše kuće.

 

Hajde da detaljnije pogledamo neke od drugih razloga zašto bi možda bilo najbolje izbegavati korišćenje ovih predmeta tokom oluje.


Jedna munja može stvoriti do 15 miliona volti električne energije. Ako grom udari blizu dalekovoda, ta energija može da putuje kroz tu liniju, u vaš dom i duž svih žica koje su povezane sa utičnicom.

 

 

U slučaju da bilo koji deo vašeg tela dodiruje ili je blizu žice ili kabla kroz koji pulsira dodatni napon, možete pretrpeti ozbiljne povrede. Iako je opasnost malo verovatna, bolje je biti siguran nego žaliti.

 

Zaključak: tokom grmljavine je bezbedno koristiti samo one uređaje koji nemaju kabl, tj koji su bežični.


Iako je takođe malo verovatno, postoji šansa da će grom direktno udariti u vaš dom. Ako se to dogodi, količina toplote koja se stvara može dovesti do požara. Šanse za požar su veće ako su instalacije stare ili nisu dobro povezane.

 

Međutim, direktan udar takođe može da izazove sagorevanje suvog zida, izolacije ili drugih površina bez obzira na to koliko je kuća dobro napravljena.

 

Da li je opasno koristiti električne uređaje dok grimi i seva?
Da li je opasno koristiti električne uređaje dok grimi i seva? foto: Profimedia

 

Šta treba da znate o udarima groma?


Žice koje obezbeđuju električnu energiju uređajima poput računara, tostera i mašine za pranje veša nisu dizajnirane da podnesu značajnu količinu viška struje.

 

Stoga, iznenadni električni skok tokom grmljavine može prouzrokovati značajnu štetu na svim predmetima koji su uključeni u utičnicu.

 

Moguće je zaštititi kućne uređaje instaliranjem štitnika od prenapona za celu kuću. Ovaj tip uređaja funkcioniše tako što usmerava višak struje u zemlju gde je manje verovatno da će izazvati bilo kakvu štetu.

 

Bonus video:

 

Pogledajte savete lekara za bolje  zdravlje tokom promene vremena:

 

 

makonda-tracker