ne gubite nadu

Osećate se manje VREDNIM, a vaša REČI niko ne uvažava? Uz ova 4 ključna saveta, realnost se može PROMENITI iz korena

0

Ne dozvolite da vas tuđa mišljenja kreiraju i povuku na ivicu letargije i depresivnih misli.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Neretko vam se dešava da se u društvu osećate manje vrednim, samopozdanje vam opada, a vaša reč kao da ostaje zarobljena u nedrima?

 

Ukoliko se pronalazite u ovom opisu, trebalo bi poraditi na sebi, kako vas ne bi povređivali tuđi komentari, podrugljivi pogledi, pitanja koja se ponavljaju.

 

Uz ove savete i ponavljanja, možete promeniti pogled na svet i sopstvenu realnost.

 

1. Glasno izgovarajte da vaše reči i stavovi vrede - stanite ispred ogledala i sve što biste rekli sagovorniku, ponavljajte sebi, sa osmehom i energijom. Ovim vežbama ćete naučiti da vaša misao zaista može promeniti nečije stanovište ili pogled na pojedini problem. Svi smo podjednako vredni, ali na to često zaboravljamo, usled isticanja formalnog obrazovanja, titula i banalih statusa.

 

2. Uvek imajte spremne argumente - kada savladate prvi korak, na redu je suočavanje sa kolegama, poznanicima, nepoznatim ljudima, sa kojima dođete u kontakt. Ne izbegavajte da ulazite u debate i razgovore, te na pitanja odgovarajte glasno i argumentovano, ma kakav god bio njihov odgovor. Ljudima ne možemo ugoditi, ali ćete vi osetiti slobodu, mir i motivisanost ka daljem stvaralaštvu.

 

devojka, žena, Samopouzdanje, sreća, osmeh
foto: Shutterstock

 

3. Čitajte, usavršavajte se i pronađite hobi - kada govorimo o samopoštovanju, osećaju elana i zadovoljstva, možemo naći zajedničku nit sa istinskim znanjem i novim vešinama, koje će vam dati krila za buduće uspehe.

 

4. Ne tražite savet od pogrešnih ljudi, već se vodite sopstvenim iskustvima i zaključima - s obzirom na to da živimo u vremenu gde se osluškivanje tuđih osećanja svelo na veoma nisku lestvicu, nemojte očekivati da će vam svi prići otvorenog srca, te tuđa mišljanja o vašem životu uzimajte s rezervom, a bazirajte se na svoja stečena načela, koja možete produbiti kvalitetnom literaturom i blagonaklonim savetima roditelja.

 

Korak po korak, nezahvalnu realnost ubrzo možete promeniti u svoju korist, a sagovornici će biti iznenađeni i manje poneseni trivijalnim sistemima vrednosti. 

 

 

 

 

 

makonda-tracker