mali trikovi

RASHLADITE SE I KAD JE VRELO: 5 saveta uz koje ćete spavati kao beba i u najtoplijim letnjim noćima

0

Da li je i vama teško da zaspite noću kad je izuzetno toplo? Uz ovih nekoliko saveta brzo ćete utonuti u san i buditi se sveži i energični

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Znamo onaj neprijatan osećaj kada su noći pretople, a nama se tako spava i, ipak, ne možemo utonuti u san...

 

Ne bi valjalo da se spava sa upaljenom klimom ili ventilatorom, kako se ne bismo prehladili, ali postoji nekoliko saveta koji se preporučuju od strane stručnjaka.

 

I, što je najbolje, funkcionišu!

  1. Prvo: zamrznite posteljinu! Čaršave ubacite u plastičnu kesu ili vrećicu i stavite u zamrzivač dok, na primer, perete zube pre spavanja. Ne ostavljajte ih predugo tamo, ali taman dok se ne ohlade. Namestite krevet i spremite se za miran san.
  2. Led? Kažu da radi! Ako se borite sa vrućinom, uzmite led iz zamrzivača, umotajte u peškir i stavite na krevet onde gde vam je najudobnije. Možete napuniti i flašicu ledom.
  3. Pre spavanja će vam sigurno pomoći topla kupka. Ne hladna, nego baš topla. Topao tuš krv preusmerava iz jezgra organizma na periferiju tj. u kožu i oslobađa se toplina iz tela. Inače, navodi se i da topla kupka najmanje četiri puta nedeljno može da smanji krvni pritisak, kao i rizik od dijabetesa tipa 2!
  4. Popijte obavezno čašu hladne vode pre odlaska u krevet. Telo će vam biti hidrirano i nadoknađuje se gubitak vode usled znojenja.
  5. Vodite računa gde i u čemu spavate: posteljina od pamuka, lana i bambusa je pravi izbor za vas, a satenske i svilene ostavite za hladnije dane. Takođe, birajte pamučne pidžame i ne bi trebalo da spavate sa kućnim ljubimcima, jer će vam biti mnogo teže da održite telesnu temperaturu ugodnu za spavanje.

Možete, dodatno, pročitati i 5 saveta vojnih pilota za nesanicu, ali i koje namirnice treba jesti pred spavanje. 

 

 

 

makonda-tracker