MOĆ PRIRODE

NAKON NOVOGODIŠNJE NOĆI PROBUDILI STE SE SA GLAVOBOLJOM? Uz ove prirodne namirnice rešite se mamurluka i bolove!

0

Niste imali u vidu da ćete se sutradan osećati loše,

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Glavobolja, mučnina i vrtoglavica ujutru nateraju vas da zažalite zbog svake kapi alkoholnog pića koju ste uneli u organizam. Za rešavanje ovog problema, stručnjaci su predložili nekoliko načina

 

VODA

 

Telo dehidrira od alkohola, tako da je vaš najbolji prijatelj ujutru voda. Nekoliko čaša vode, trebalo bi da suzbije glavobolju.

 

VOĆNI SOKOVI

 

Nakon preteranog opijanja, šećer u krvi drastičnio opadne i izazove sve one neprijatne simptome mamurluka. Probajte sa voćnim sokovima koji će uneti šećer u organizam, ali i zameniti neke od izgubljenih elektrolita i vitamina. Jabuka i borovnica su bolje od pomorandže, jer su malo manje kisele i bolje će prijati osetljivom stomaku.

 

sok od pomorandže, pomorandže
foto: Shutterstock

KISELI KRASTAVCI

 

Alkohol oduzima telu vitamine, minerale i so. Kiseli krastavčići su bogati vitaminima A i K, kalcijumom, kalijumom i magnezijumom, pa iako zvuči čudno, nekoliko krastavčića će vam stvarno pomoći da pregurate najgori deo jutra.

 

TUNJEVINA

 

Neobično zar ne, ali hrana bogata mineralima kao što je tunjevina, je sjajna za obnavljanje nutritivnih materija u telu. Ali samo ako vaš stomak može da podnese ribu.

 

BANANE

 

Što više pijete, više dehidrirate. Što više dehidrirate, više kalijuma gubite. Manjak kalijuma u organizmu čini da se osećate umorno, imate vrtoglavicu i mučninu. Banane su na njegovoj listi zabranjenih namirnica. Grickanje banane koja je bogata kalijumom, može da spreči simptome mamurluka.

 

HLEB OD CELOG ZRNA

 

Uglenihidrati, kao što je hleb, su sjajni za suzbijanje one jutarnje gladi posle celovečernjeg opijanja.

Hleba od celog zrna žitarice je izvor B vitamina, ako i zasićenih kiselina koje su potrebne telu i pomažu jetri da se oporavi.

 

ČAJ OD NANE

 

Čaj poboljšava probavu i ubrzava proces detoksikacije, čime se oslobađaju otrovi iz organizma, tenzija i nadutost koju možete da osećate u stomaku.

 

ĐUMBIR

 

Pored toga što je odličan oksidans, đumbir pomaže i kod mučnine tako što smiruje želudac. Naseckajte malo đumbira u vaš obrok ili stavite malo đumbira u čaj i osećate se nemerljivo bolje.

 

Banane, mršavljenje
foto: Shutterstock

 

makonda-tracker