čeka nas magična energija

OVAKO SE OTVORITE ZA SREĆU I MAGIJU: Zimska kratkodnevica nas čeka 21. decembra u 11.02 i evo šta to ZAPRAVO ZNAČI!

0

U 2020. godini zimska kratkodnevica ili zimski solisticij očekuje nas 21. decembra u 11 i 02 časova.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Proslava zimske kratkodnevice prvobitno je bio keltski praznik i nazivao se lula ili Jula, što znači točak ili krug. Keltski preci su verovali da se mistični točak života tada na trenutak zaustavlja, kako se jedan ciklus završava i započinje novi ciklus Sunca. Takođe je važno shvatiti da ovaj praznik ne predstavlja novi početak u linearnom smislu, već preporod ili novo rođenje u životnom ciklusu.

 

Ovo je bio važan praznik naših predaka koji su se poklanjali Suncu kao izvoru bez kojeg nema života. Tokom kratkodnevice menjaju se energije na našoj Zemlji i svesno i nesvesno utiču na nas - u tome je moć ovog mističnog dana kada dan u godini traje najkraće.

 

Solsticij je trenutak kada je potrebno zaustaviti se, osvrnuti se na prošli period i istovremeno se radovati novom vremenu. U noći zimskog solsticija povezujemo se sa svojom unutrašnjom mudrošću. Priroda se tokom zime smiruje i mi se sa njom smirujemo. Kada su dani kratki, mračni i Sunce izgubi snagu, širimo se u svoj unutrašnji svet. Zemljina energija se u to vreme povećava. To je vreme znanja, intuicije i unutrašnjih uvida, vreme za istraživanje i razumevanje misterija života. Duboko znanje o nesvesnom budi se i donosi potrebne duhovne uvide da bi se shvatilo šta je potrebno. Stara godina umire i svesnim promišljanjem i napuštanjem stare možemo pripremiti put za novo rođenje.

 

 

Stari običaj bi je da se za vreme zimske kratkodnevice domovi ukrašavaju zimzelenim biljkama, kao što su bršljan, imela, tisa, bor... Sve ove biljke i drveće imaju posebna duhovna značenja vezana za cikluse beskonačnosti života. Takođe, na ovaj dan palile su se logorske vatre, pravili se venci koji simbolizuju krug godine, plesalo se pod maskama, ukrašavalo se drveće i palile sveće.

 

Rituali koji donose radost za vreme kratke kratkodnevice:

 

1. Probudite se pre izlaska Sunca. Idite na posebno (vaše) mesto i posmatrajte izlazak Sunca. Poželite nešto, imajte na umu svoju viziju novog ciklusa.

 

2. Ukrasite dom zimzelenim ukrasima.

 

3. Očistite sebe i svoju okolinu da biste napravili mesta za novo. Žalfiju možete koristiti za čišćenje aure i prostora. Takođe očistite nepotrebne smeće u kući.

 

5. Budi u miru, slušaj tišinu zime. Meditirajte.

 

6. Ugasite svetla i upalite sveće, a uz svaku sveću poželite da se nešto obistini u novom ciklusu.

 

7. Takođe možete zapaliti vatru ili posmatrati vatru u kaminu (ili plamen sveće). Razmislite šta treba da promenite na sebi, šta da oprostite i dopustite da to vatra očisti. Bacite u vatru ono što ne želite da nosite u novu godinu. Možete u mislima ili napisati na papir koji bacate u vatru. Neka vatra razloži ono što vam više ne služi.

 

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani!

makonda-tracker