lični razvoj

Ako promentie ove navike, sreća je zagarantovana!

0

Svi imamo neke loše navike koje gotovo ne primećujemo, ali koje mogu da nam umanje šanse za produktivan i srećan život na duži rok.

foto: profimedia
foto: profimedia

Kako bi se rešili loših navika, prvo morate da ih identifikujete. Otkrićemo vam u nastavku teksta kojih 5 loših navika su najčešće i šta bi trebalo da uradite kako bi ih promenili ili još bolje – na vreme sprečili, piše Sensa!

 

1. Laganje u vezi nebitnih stvari

 

Čini se da je laganje u vezi malih i nebitnih stvari prilično bezazleno, međutim, nije baš tako. Šta ćete raditi kada vam ono pređe u naviku? Ili ako prijatelji otkriju da vezi nečega niste govorili istinu? Zauvek ćete izgubiti njihovo poverenje. Da li želite stvarno da budete takva osoba?

 

2. Okrivljujete druge ljude za svoje neuspehe

 

Prebacivanje krivice na druge nas oslobađa odgovornosti i u kratkom roku čini da se osećamo bolje. Ipak, takvo ponašanje nije dobro po nas jer nas sprečava da učimo na svojim greškama i dovodi do konfliktnih situacija sa ljudima iz okruženja.

 

foto: Profimedia

3. Sakrivanje osećanja

 

Ovo je odbrambeni mehanizam većine nas. Ne želimo da ljudi znaju šta stvarno mislimo ili kako se osećamo jer verujemo da nas neće razumeti ili još gore, odbaciće nas od sebe. Iz tog razloga se zatvaramo u sebe i pravimo se da naša osećanja nisu stvarna. To ne zvuči baš kao dobar recept za sreću, zar ne?

 

4. Odlaganje suočavanja sa problemima

 

Ako na vreme ne reagujemo kada primetimo da nešto baš ne štima u našem životu, bilo da se radi o vezi, poslu ili lošim odnosima sa porodicom ili prijateljima, problemi će se samo gomilati i otežati nam svakodnevno funkcionisanje. Život pod konstantnim stresom nije dobar po naše zdravlje pa je bolje suočiti se sa problemima kada se oni pojave nego ih stavljati pod tepih i čekati da se sami (ne) reše.

 

5. Insistiranje da smo uvek u pravu i preterano hvalisanje

 

Kad uvek imate potrebu da se dokažete pred drugima i stavite im do znanja da ste pametniji/lepši/uspešniji od njih, time nećete pokazati svoju navodnu superiornost, već samo nesigurnost. Niko ne voli hvalisavce, a oni koji najviše govore pozitivno o sebi, uglavnom na taj način kriju nezadovoljstvo svojim životom. Bolje je uvek izabrati skromnost i otvorenost prema drugima. Uostalom, tako ćemo jedino biti prijemčivi za pozitivne uticaje iz naše okoline i postati bolje osobe.

 

 

makonda-tracker