ako tragate za mirom...

Moćno: Šta sve možete postići paljenjem obične sveće četvrtkom

0

Onaj ko gleda plamen u nekoj tuzi, bolu ili strahu, osetiće njen plam i doživeti ga kao utehu...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kad sveća dogori ili kad ugasimo njen plamen, više nećemo osećati njenu toplinu i neće osvetljavati prostoriju u kojoj sedimo, ali njen sjaj ne nestaje - osećamo da nas je obasjala ljubavlju, toplinom i lekovitom energijom.


Plamen sveće povezuje nas kroz vekove sa seljacima i zemljoposednicima koji su nosili plamen sveće tokom različitih setvenih ili žetvenih festivala kroz polja, prizivajući snagu Sunca, od kojega su tražili da osigura plodnost ljudima, životinjama i zemlji. Takođe, povezuje nas sa brižnim ženama koje su nekad uz plamen sveće satima sedile uz bolesnu decu ili umiruće rođake, u nadi da će vatra ojačati bolesnog, a umirućoj duši osvetliti put.


Paljenjem sveće možemo se povezati sa našim preminulima koji više nisu s nama i kroz plamen razmeniti dobre želje i ljubav. Jednostavno, zapalite sveću i mislite na dragog pokojnika. Prizovite mir u duši osobe koja je u pitanju i zamolite anđele da je blagoslove mirom. Možete izraziti i žaljenje zbog nekih nepromišljenih postupaka kojima ste možda povredili pokojnika, pa i zamoliti za oproštaj. Ovo svakako obavite na Zadušnice.

 

3 slatka magična rituala za ispunjenje svih romantičnih želja


Istorija paljenja sveća hiljadama godina su bile jedan od znamena obožavanja. U Egiptu i na Kritu oko 3000 godina pre Hrista, lojanice su se palile u čast boginja i bogova, u ranoj hrišćanskoj tradiciji, voštane sveće su označavale odanost Bogorodici, a i danas ih u verskim obredima palimo iz sličnih razloga. Između ostalog, zato što nas svetlo brani od zla.


Danas, ritual paljenja sveća se koristi kao deo magičnih i spiritualnih obreda. S razvojem tehnologije i sveće su postale raznolike pa možemo birati one u boji, s mirisnom notom, dodatkom eteričnih ulja koja plamenu daju posebnu magiju, pa i u različitim oblicima.


Ali, posebnu atmosferu, magiju i čaroliju možete stvoriti i običnom svećom od belog voska, koja je simbol jednostavnosti, istine i čistoće. Iskoristite tu lepotu u u svakodnevnim prilikama jer plamen sveće će pomoći da pronađete svoj mir.

 

Nastavak pročitajte na idućoj strani...

 

makonda-tracker