znaju kako da žive

Njihova tajna konačno je dokučena: U ovoj zemlji žene su vitke i zavodljive, a njihov ključ je ovih 5 stvari (FOTO)

0

Prelepe i vitke zavodnice ovako izgledaju zbog ključnih životnih navika...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Oduvek se govorilo da Francuskinje sve jedu, a izgledaju odlično. Koja je njihova tajna?

 

Da li su u pitanju dijete ili stil života, pročitajte i saznajte iz ličnog iskustva jedne novinarke!

 

Podignite noge uza zid: 3 razloga zašto će vam ova vežba pospešiti zdravlje

 

Elisa Goldenberg, novinarka portala MindBodyGreen, se pre četiri godine preselila u Pariz. Pre nekoliko dana odlučila je da podeli sa svojim čitaocima tajne lepe linije koja krasi žene iz Francuske već decenijama.

foto: Profimedia

 

"Iako ne mogu da tvrdim da sam rešila misteriju, mogu da podelim pet načina kako žene iz Francuske znaju da žive ispravno, i u tom procesu ostaju vitke i srećne:

 

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...

foto: Profimedia

1. Za Francuskinje je ključna umerenost

Iako je francuska kuhinja poznata po svojim kremastim umacima, sirevima, dekadentnim desertima i divnim vinima, Francuzi ne jedu stalno takvu hranu. A kad je jedu, jedu male porcije, dovoljne da zadovolje želju. Isto tako, žene iz Francuske sebi ne uskraćuju ponekad neku poslasticu. Francuska kuhinja je jako bitna stavka u životu tih ljudi, deo je kulture i regionalni ponos, ali to ne znači da će svaki obrok biti kao gozba. Ali, vino je deo svakog obroka, ponovo umereno. Pije se jer pruža zadovoljstvo, polako i umereno.

 

 

2. One jedu pravu hranu

Retko ćete u francuskim prodavnicama pronaći nemasnu ili dijetalnu hranu. Francuzi preferiraju punomasnu hranu, maslac, pavlaku, sve vrste sireva i dobar komad mesa. Ali to ima smisla, jer neobrađena hrana ima puni ukus i zadovoljavajuća je, pa je se i manje pojede za obrok. Ovako Francuskinje održavaju svoje zdravlje, među njima se retko vidi da neko ima "potrebu" za slatkim ili masnim, a obroci se sastoje od hrane koja nije prerađena. Meso i riba uz dodatak povrća je obrok koji se najčešće vidi na stolu. Čak i maloj deci se poslužuje prava hana, a ne kašice, i od najmlađe dobi ih se uče da jedu kašikom i viljuškom.

 

Meni sastavljen po meri Merilin Monro: Neobičan program ishrane jedne od najlepših žena ikada (FOTO)

 

3. Obrok služi za odmor i za uživanje u društvu porodice i prijatelja

Retko ćete videti Francuze da jedu brzu hranu, njima je ručak kao gozba. U hrani se polako uživa, a vreme se koristi kako bi se socijalizovali i odmorili. Porodični ručak nije samo hrana za telo, nego i za dušu i um. Tipični francuski obrok traje nekoliko sati i uključuje žive razgovore i debate.

 

Nastavak teksta na sledećoj strani...

 

foto: Profimedia

 

4. Francuskinje se fokusiraju na užitak

Jedna od ključnih stvari u zdravom životu žena u Francuskoj je i fokus na užitak, u svemu što radite, pa tako i u hrani. Filozofija je jednostavna - ako jedeš nešto što te ne zadovoljava, nije fino ili dovoljno, nije dobar obrok. Treba jesti hranu koja će ostaviti iza sebe osećaj ispunjenosti i zadovoljstva. A sve se svodi na ravnotežu. Ako im se jako jede slatko, smanjiće količinu ostale hrane koju će pojesti, ali će uživati bez griže savesti u desertu. Ako jedete hranu koja hrani vaš organizam i zbog koje se dobro osećate, nećete imate prohteve za nezdravom hranu koja samo momentalno zadovolji vaše želje i potrebe.

 

 

5. Žene u Francuskoj uvek idu peške
Iako je zadnjih par godina u Parizu otvoreno mnogo prostora za vežbanje i jogu, Francuskinje će teško radnim danom nakon posla da se odluče na vežbanje. Radije će nakon posla prošetati po gradu i priuštiti sebi neku sitnicu. One svuda idu peške i to je jedna od tajni njihove lepe linije. U Parizu retko ko ima auto, a grad je prelep za šetnju i sve je relativno blizu. Česte šetnje, ali i obavljanje svih poslova peške, ispadne puno kretanja dnevno", zaključila je novinarka.

 

makonda-tracker