Otkrivamo

Podignite noge uza zid: 3 razloga zašto će vam ova vežba pospešiti zdravlje

0

Niko ne može da veruje, ali za nešto tako jednostavno benefiti su ogromni!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kada je ljubiteljka neobičnih tehnika za oporavak od vežbanja, Danijel Zikl, otkrila ovu tehniku nazvala, je trenera trčanja te pitala koje je njegovo stručno mišljenje. I sama se veoma prijatno iznenadila!

Najbolja stvar kod ove vežbe za oporavak nakon trčanja jeste njena jednostavnost. Sve što treba napraviti je naći zid, prisloniti zadnjicu uz zid, podignuti noge (priljubljene uz zid), raširiti ruke sa obe strane tela i opuštati se.

 

U tom položaju treba ostati od 5 do 15 minuta", kaže Zikl i iznosi svoja opažanja nakon što je dve nedelja nakon svakog treninga izvodila ovu vežbu:

Donosi rasterećenje za donji deo tela i povoljno deluje na tečnost u telu. Za nešto tako jednostavno benefiti su ogromni", kaže Zikl.

Službeno ime za ovu pozu ili tačnije jogijsku asanu na sanskrtu je Viparita karani, a doslovan bi prevod bio "obrnuta akcija ili obrnuto delovanje". Lalond (trener) je rekao da je ovu vežbu najbolje izvesti unutar 30 minuta nakon treninga.

 

Za savršene noge bez celulita: 6 vežbi za14 dana istopiće zauvek narandžinu koru sa vašeg tela (FOTO)

Vežba je odlična jer rasterećuje donji deo tela, podstiče cirkulaciju i pravilan raspored tečnosti u telu, deluje drenažno", kaže on.

Popravlja držanje i donosi olakšanje za rameni pojas.

Držanje mi nije toliko loše, ali ipak svaki dan sedim pred računarom i jako me razveselilo kad je Lelond rekao da ova vežba vraća telo nazad. U to sam se i sama uverila kad sam nakon dve nedelje primetila da mi se rameni pojas otvorio", kaže Zikl.

Umiruje um.

Lalond je rekao da vreme dok radim Viparitu karani dišem duboku i ritmično, umesto da surfujem po internetu i društvenim mrežama. Zavisna sam od društvenih mreža tako da je na mene tih 15-ak minuta meditacije čudesno delovalo i smirilo me. Shvatila sam da ništa nije toliko hitno i da ne moram uvek biti dostupna", pojašnjava Zikl.

makonda-tracker