Lifestyle

Zumba fitnes kao antistres

0
U današnjem vremenu, kada svakodnevni život ima izuzetno brz tempo, veoma je važno da se nađe vremena za rekreaciju, a idealno bi bilo da svako odabere sport koji mu najviše odgovara, otkriva naša stručna saradnica
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
foto: Promo

 

 

 

Piše:

Marija Manojlović

licencirani zumba fitnes instruktor

 

 

 

 

 

Fitnes se sve više smatra izvorom zdravlja koji treba da ima prioritet u ljudskoj svakodnevici. Svaki čovek trebalo bi da bude fizički aktivan i da vodi zdrav život, a danas postoji veliki broj fitnes programa koji mogu da se prilagode svakom pojedincu.

 

Zumba je nastala sredinom devedesetih sasvim spontano kada je Beto, instruktor aerobika, zaboravio muziku za aerobni trening i jedino što je mogao da uradi bilo je da održi trening koristeći latino muziku koju je privatno slušao. Ta kombinacija latino plesa i fitnesa izazvala je oduševljenje vežbača. Zumba fitnes je zabavan, dinamičan i efikasan spoj latino i internacionalne muzike. Tokom jednog treninga, zavisno od njegovog intenziteta, gubi se u proseku 500 kalorija. Kombinovanjem sporog i brzog ritma aktivirate sve grupe mišića i pospešujete oblikovanje vašeg tela. Kao sastavni deo zumba fitnesa, ples je umetnost u kojoj nizom pokreta jačamo i oblikujemo telo. S vremenom poboljšavate svoju tehniku izvođenja pokreta, uz nadzor licenciranog trenera.

 

Vežbe Dragane Džajić za savršenu figuru: Kako se izboriti sa viškom kilograma?
 

OBLIKOVANJE I ZATEZANJE TELA

 

Da biste prisustvovali zumba fitnes treninzima, nije potrebno prethodno iskustvo u igranju i vežbanju. Najbitnija je vaša volja i odlučnost da uradite ono što je najbolje za vas. Zumba fitnes smatra se i sinonimom za zabavu. Vaš um fokusiran je na muziku i zabavu koje prijaju vašem telu i ono se oblikuje i zateže jer ovaj program pokreće sve mišiće. Tokom treninga oslobađate se tenzije, psihičke i fizičke premorenosti koje većina stanovništva svakodnevno oseća. Takođe, luči se hormon sreće, što je veoma važno u oslobađanju od stresa. Zumba fitnes prikladan je za ljude svih godina. To je intervalni trening tokom kojeg se troši dosta kalorija i oslobađa negativna energija. Takođe, ima veliki uticaj na estetski i psihološki segment. Treba naglasiti da su veoma bitni kontinuitet treninga i pravilna ishrana, i samo tako dovešćete svoje telo do savršenstva.

 

Vežbajte sa Nikol Šerzinger: Siguran put do savršene linije (FOTO, VIDEO)

 

NAMENJEN ŽENAMA I MUŠKARCIMA

 

Retko se desi da neko odustane posle prvog treninga zumba fitnesa. Najbitniji deo ovog programa jeste to da instruktor mora biti licenciran, a sve to možete da proverite na zvaničnom sajtu zumba fitnesa. U okviru ovog programa postoji zumbatomik za decu, zumba gold za starije, zumba toning, aqua zumba, zumba strong... Zumba fitnes, takođe, dobro utiče na kardiovaskularni sistem, ali pre nego što se odlučite za ovaj vid treninga, ako imate zdravstvenih problema, konsultujte se s lekarom.

 

 

JELENA GAVRILOVIĆ: Vežbe kao svakodnevna rutina

 

foto: Story arhiva

 

Glumica Jelena Gavrilović od malih nogu vežba i odlazak na fitnes ne predstavlja joj nikakav problem. Trenutno se priprema za ulogu u filmu pa su njene fizičke aktivnosti svakodnevne. S Marijom Manojlović osmislila je trening koji joj najviše prija, a on sadrži i elemente zumbe.

 

makonda-tracker