brzo lako i jednostavno

Vežbajte sa Novakom Đokovićem: Bez ovog petominutnog treninga, svetski šampion ne može da zamisli dan (FOTO)

0
Poznat po svojim velikim uspesima, ali i atletskom telu, Novak Đoković otkriva savršen recept za gipku figuru, a najbolje od svega je to što vam neće oduzimati mnogo vremena.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Svetski teniser broj 1 Novak Đoković savetuje svima da probaju vežbe dinamičnog istezanja.

 

Novakove vežbe za istezanje zasnovane su na pokretima koje izvodimo u stvarnom životu i zato su idealan način zagrevanja za sve aktivnosti. Dinamično istezanje stimuliše centralni nervni sistem, ubrzava protok krvi i povećava snagu, a ove vežbe su Novakova svakodnevna rutina.

 

Novak Đoković svaki slobodan trenutak provodi sa sinom: Mnogo volim ovog malog čoveka (FOTO)

 

U svojoj knjizi "Serviraj za pobedu", teniski as savetuje kako da se postigne "prava" gipkost istezanjem, i to dinamičnog tipa, koje je uvertira za dobar trening: 

 

Svako moje vežbanje, svaki trening i meč započinjem na isti način: krećem se deset do petnaest minuta. To znači trčanje ili vožnja bicikla u fitnes ­centru, za čim sledi dinamično istezanje kraj terena. Ništa od toga nije previše intenzivno - tek da zagrejem mišiće. Ako sam na biciklu, podesim na prvi ili drugi nivo. Pošto moram izuzetno da pazim da se ne povredim, čak ni zabavne egzibicione mečeve u dobrotvorne svrhe ne igram bez propisnog zagrevanja. Sigurnost na prvom mestu", rekao je Đoković 

Novak Đoković napokon otkrio: Zbog ovoga sam postao najbolji teniser!

Zatim radim dinamične vežbe istezanja, što mi stvarno razmrda telo. Ako vam ovi termini nisu poznati, znajte da postoje dve vrste istezanja: statično i dinamično. Statično istezanje je ono što smo kao klinci radili u fiskulturnoj sali, istegnete se i zadržite određeni položaj na trideset sekundi. Meni to ne pomaže mnogo. Kad sam naučio dinamično istezanje, osećao sam da mi je telo zaista spremno za dobro vežbanje. Osećao sam i neku novu gipkost, postizanu bez iole napora. Za mene "prava" gipkost nije to mogu li da se savijem i dodirne mprste na nogama (premda mogu). To ne znači biti čovek od gume.

 

foto: Profimedia

 

Za mene je gipkost mogu li da izvedem pokrete koji su mi nužni da pobedim. Dinamično istezanje mi pomaže da to ostvarim jer je zasnovano na pokretima koje izvodimo u stvarnom životu. Zato ga i volim: olakšava mi sve što radim. Dinamično istezanje stimuliše još i centralni nervni sistem, ubrzava protok krvi i povećava vam snagu i energiju. Stoga je zaista idealan način zagrevanja za sve aktivnosti.

 

Detaljan plan vežbanja možete pogledati na sledećoj strani

 

 

makonda-tracker