Fitness: Istine i predrasude o jogi

0
O zabludama o ovom načinu vežbanja za koji važi mišljenje kako nije mnogo aktivan niti zahtevan i o tome koliko pospešuje gipkost i koordinaciju pokreta, govori naša stručna saradnica
Foto: Profimedia, Shutterstock
Foto: Profimedia, Shutterstock

Jedna od specifičnosti današnjeg vremena jeste to da nam gotovo svakog dana zafali bar još samo jedan sat da bismo obavili sve što se od nas očekuje. Odvojiti vreme za sebe u ovakvoj situaciji samo naizgled predstavlja luksuz, a zapravo je potpuno suprotno. Kvalitetan sat koji ćete posvetiti sebi, može nam pomoći da ostatak vremena budemo mnogo efikasniji, sa lakoćom održavamo  fokus, lakše rasporedimo prioritete i što je najvažnije - da u celoj trci ipak sačuvamo zdravlje i dobro raspoloženje. U svetu, a sve više i kod nas, vežbanje postaje deo svakodnevne higijene, podjednako važno kao i pranje zuba ili tuširanje. Šta je ono što je neophodno da nam vreme koje posvećujemo sebi  pruži?  Zbog premalo kretanja, pre svega kvalitetan rad sa telom. Bilo bi jako dobro da se oznojimo, razvijamo snagu, gipkost i koordinaciju i da vežbajući otklonimo energetske blokade stres i potisnute emocije koje bi kasnije na fizičkom nivou mogle da dovedu do poremećaja i bolesti. U toku  vežbanja opuštamo se i na kratko usredsređujemo pažnju od spoljašnjeg sveta na onaj unutrašnji i na taj način obnavljamo svoju energiju.

Piše: Dragana Balić, joga instruktor

ZABLUDE O JOGI

Ako vam kažem da jedan dobar čas joge može da pruži sve ovo, pa čak i više od toga, biće potpuno jasno zašto upravo danas kada je vremena sve manje, ova vrsta vežbanja postaje sve popularnija. Dok žurno obavljamo svoje dnevne obaveze ne razmišljamo kako zapravo treba da usporimo sadašnjost jer je to preduslov za fokusiranje sopstvene energije na efikasnost. Na našim prostorima još je prilično nejasno šta je joga, a to i nije tako neobično, s obzirom da je reč o relativno novoj vrsti relaksacije na našim prostorima.  Obično postoje dve vrlo kontradiktorne zablude. Jedna je ona da se na časovima joge ne aktiviramo fizički, već da se radi o leškarenju i meditiranju obojenom mistikom. A druga podrazumeva da je joga skup neverovatnih i gotovo nemogućih položaja koje samo odabrani mogu da izvedu. Istina, međutim, nije ni jedno ni drugo. Do nemogućih položaja dolazi se lagano, a leškarenje i meditacija zasluže se tek na nakon ozbiljnog vežbanja i u pojedinim stilovima joge, dobrog znojenja.

VINYASA FLOW JOGA

Popularnost joge raste velikom brzinom pa se svašta naziva i prodaje kao joga. U zavisnosti od toga preko kog instruktora su ljudi došli u kontakt sa jogom oni i formiraju svoje mišljenje o njoj. Sigurna sam kako će se to uskoro promeniti i da će svima biti potpuno jasno šta ona jeste. Sve popularniji stil joge danas je Vinyasa Flow joga i Ashtanga joga kao njen izvor. Ovaj stil je dinamičniji, ali ne na način na koji je dinamičan neki fitnes čas jer se položaji nižu jedan za drugim u ritmu disanja. Trudeći se da iznutra ostanemo opušteni, disanje je lagano pa je i menjanje položaja skladno, mirno i svesno. Sama reč vinyasa znači pokret povezan sa dahom. U takvoj situaciji, kada svoje  pokrete uskladimo sa disanjem, um prirodno postaje smiren, a naše vežbanje slično plesu, neka vrsta meditacije u pokretu. U ovom stilu joge diše se na poseban način. Uđaji dah poznat kao dah pobednika pomaže nam da usredsredimo pažnju na doživljaj tela pa da, iako vežbamo intenzivno, ipak ne umaramo srce, ali da zagrevamo telo tako da znojenjem vrlo brzo počinje snažna detoksikacija organizma. Ovakav stil joge omogućava nam snažno i gipko telo i sabran i uravnotežen um, kao i regulaciju telesne težine ne samo zahvaljujući znojenju već i otklanjanju emotivnih blokada koje su nekad uzrok našeg problema sa ishranom. Ovakav način vežbanja podstiče zdravlje i pravilan rad svih organa u telu tako što ih masira i prokrvljuje, a pruža i nešto što nijedan drugi vid telesne aktivnosti ne može - duboku relaksaciju i odmor. Vremenom, vežbajući jogu postajemo optimistični, sabrani, fleksibilni i lakše prihvatamo i razumemo okolnosti i probleme u kojima se nađemo. Ako uz jogu dodamo brzo hodanje u prirodi dva puta nedeljno, imamo apsolutno sve što nam je potrebno za dug, zdrav i ispunjen život.

Pronašla šta joj prija

Planetarno popularna pevačica Madona više od decenije se bavi jogom. Naime, na taj način ona umiruje duh i osnažuje svoje tlo. Kada je otkrila aštanga jogu to je postao njen svakdonevni tirual, a časovi od dva sata izuzetno prijaju slavnoj umetnici.

Priredila: Ksenija Konić

makonda-tracker