Snoubord – usudite se i pokušajte

1
Šta je najvažnije kada prvi put stanete na snoubord, koji su osnovni pokreti, kako najlakše da savladate bazične tehnike ovog sve popularnijeg zimskog sporta, otkriva naš stručni saradnik

Poslednjih godina snoubord je postao jedan od omiljenih zimskih sportova. Ono što ovu disciplinu čini jedinstvenom jeste slobodna vožnja i mogućnost da svaki takmičar izrazi sopstvenu individualnost. Za razliku od skijanja, snoubord ne zahteva mnogo rutine i intenzivne koordinacije, pa se zbog toga brže i lakše uči. Najvažnije je da pre početka vožnje proverite opremu, da li je tehnički ispravna i prilagođena svakom pojedincu. Tačnije jesu li vezovi tačno i pravilno montirani, čizme zategnute, kaciga i ostali štitnici pravilno postavljeni. Dok se krećete skijalištem, dasku uvek nosite uz telo, a ukoliko je na stazi velika gužva, stavite je uspravno ispred sebe. Kada je spuštate na sneg, obavezno je položite vezovima okrenutim nadole. Prvi dan sa bordom na snegu često je prepun padova, a kako bi posledice bile što manje bolne, potrebno je da se dobro zagrejete pre nego što izađete na sneg, ali to se podrazumeva i onda kada postanete iskusni border.

Piše: Milan Pešić, instruktor snouborda ski centra Snow Sports, Stara planina

 

VEZOVI I USTAJANJE

Kod kopčanja vezova uvek prvo stavljate u vez prednje stopalo, i to na taj način da nogu stavite do kraja, a onda zatvorite gornju kopču, pa naknadno i donju, a potom isti postupak ponovite za zadnje stopalo. Kada se nalazite na ravnoj površini bord možete pričvrstiti i u stojećem položaju, ali kada se na nizbrdici preporučuje se da sednete. Kada otkopčavate bord, to činite obrnutim redosledom, prvo zadnju, pa prednju nogu. Sledeći korak je ustajanje, a da time ne prenesete težinu na prednju ili zadnju nogu jer u tom slučaju odmah počinjete da se krećete u smeru u kom ste preneli masu. Kako biste sprečili da se to dogodi, dasku postavite vertikalno na nizbrdicu, dok sedite ukopajte zadnji rub borda u sneg kako prilikom ustajanja ne bi otklizao. Veoma je važno naučiti kako se ustaje. Rukom koja je bliža zadnjoj nozi hvata se daska, a prednjom se odgurujete od snega. Onda na red dolazi objašnjenje o položaju tela u pravom spustu, što znači da je 70 odsto težine na prednjoj, a 30 odsto na zadnjoj nozi. Potom se na stazi vežba pravi, pa kosi spust učeći kako se oslonac tela menja u odnosu na kosi pravac spuštanja.

 

ZAOKRETI 

Zaokreti se u bordu izvode na dva načina: na strani prstiju (vrhova cipela) i na strani peta. Ovo što sledi odnosi se na one koji voze dasku sa levom nogom napred. Ako ste vozač sa desnom nogom napred, obrnite tehnike. Bočni okret vrhom, odnosno prstima, nagnite se malo napred, podignite pete i zaokrenite ramena lagano udesno. Kada izlazite iz okreta, ispravite telo i ramena prema napred. Kolena treba da vam ostanu malo savijena, fleksibilno amortizujući neravnine terena. Bočni okret na peti izvodi se tako što se lagano nagnete napred, zaokrenete ramena ulevo i podignete vrh. Kao kada završite zaokret na prstima, kada izlazite iz zavoja, ispravite svoje telo i izravnajte ramena. Daska ne bi trebalo da ivicama zaseca snežnu površinu, već da lagano klizi prema napred.

 

ZAUSTAVLJANJE

Kao i kod zaokretanja (krivudanja), zaustavljanje se može izvesti bočnim zaokretanjem na prstima ili na peti. Zaustavljanje bočnim zaokretom vrha - ovo zaustavljanje izvodi se tako što se nagnete lagano napred, kao što to činite kod okreta kada okrenete ramenima udesno i lagano se nagnete napred. Nastavićete da se okrećete sve dok se daska ne postavi uspravno u odnosu na padinu, a vi se lagano uspravite iz položaja nagnutog napred. Otklizaćete bočno i zaustaviti se. Znaćete da li ste otišli predaleko u okretanju ako se rep daske previše zarotira, a telo počne da se naginje unazad. Zaustavljanje bočnim zaokretom peta veoma je slično bočnom zaokretu. Zaokrenete ramenima prema levo, nagnete telo lagano unazad, podignete vrh. Kada vaš bord dođe u uspravan položaj prema padini, ispravite telo i otklizajte u stranu.

 

Kristina Radenković - Uskoro iskusna borderka 

Voditeljka RTS-a Kristina Radenković pre nekoliko godina otkrila je sve čari snouborda, pa od tada posetu planinama koristi kako bi unapredila svoje znanje i veštine u ovom sportu.

- Zadovoljna sam kako napreduje moje usavršavanje vožnje borda i moram priznati da sam iz godine u godinu sve bolja. Veliku zahvalnost dugujem i instruktoru koji je imao razumevanja za neke moje nespretne trenutke. Uživam u osećaju slobode kada sam na dasci - otkriva dama sa TV ekrana.

makonda-tracker