Jedrenje kao turistički hedonizam

0
Nekada drevna veština a danas profesionalni sport, ali i odličan vid rekreacije koji najčešće okuplja avanturiste i one željne nesvakidašnje relaksacije. O tome šta je sve potrebno da imamo pre ukrcavanja na jedrilicu, otkriva naš stručni saradnik
foto: Vladimir Šporčić, Shutterstock
foto: Vladimir Šporčić, Shutterstock

Nekada davno, jedan rimski moreplovac živeo je vođen devizom Jedriti se mora, a živeti ne. (Navigare necesse est, not vivere). Potom su jedrenjaci prevozili čaj sa istoka do Britanije, a onaj koji je stizao najbrže, dobijao je novčanu nagradu. Danas jedrenje spada u domen turističkog hedonizma, dok je kao profesionalni sport uključen u program Olimpijskih igara. To više nije životna potreba, ali omogućava nam uživanje i jedinstvo sa prirodom, što nam u savremenom načinu života sve češće nedostaje.

SPORTSKO I REKREATIVNO JEDRENJE

Osnova svakog sporta jeste postizanje najboljeg rezultata, pa je tako profesionalno jedrenje angažman koji iziskuje mnogo treninga, hrabrosti i upornosti, a na ovom nivou podrazumeva se i prepuštanje određenoj dozi rizika kako bi se ostvario uspeh. U svetu postoji više stotina klasa jedrilica koje su različitih karakteristika, oblika i dužina i za njih se organizuje nekoliko prvenstava: Nacionalna, Kontinentalna i Svetska regata. Kod nas se najviše jedri u klasama Optimist, u kojoj počinju da jedre deca od 7 do 15 godina, potom Laser, u okviru koje postoje tri kategorije: juniorska, za žene, kao i muškarce (koja je i olimpijska) i Fin (takođe olimpijska klasa). U ovim klasama jedrilicom upravlja jedna osoba.

Postoje i klase u kojima jedrilicom upravlja više osoba i to su takozvana 470 i popularna Mikro - sa tri člana posade, kao i Krstaši, sa više članova posade koji se najviše takmiče na moru.

Kada je reč o turističkom jedrenju, za uživanje je potreban određeni nivo znanja i veštine, poznavanje ćudi vode i vetra, ali i svest o sopstvenim mogućnostima da bi se u pravom trenutku, pre nego što dođe do havarije ili povrede, spustilo jedro i upalio motor.

OPREMA

U stvari neophodne za jedrenje spadaju jedrilica, kao i lična oprema. Kada počinjete da se bavite ovim sportom, jedrilicu će vam obezbediti klub koji predstavljate, ali ukoliko krenete ka boljim rezultatima, kupovina novog plovila za jedrenje postaje neophodna. Ličnu opremu za jedriličarski susret sa vodom čine odeća koja štiti od sunca, vode i hladnoće, kao i sigurnosni prsluk koji je u sportskom jedrenju obavezan, dok je prilikom turističkog jedrenja poželjan.

TAKTIKA, SPREMNOST I LOGISTIKA

Jedrenje je sport veštine, znanja, koncentracije, dobrog planiranja i taktike, a ne snage. Brzina i kondicija daju izvesnu prednost, ali one nisu odlučujuće. Ipak, pre regate posvećuje se pažnja tome da članovi posade budu u odgovarajućoj kondiciji, ali jedna od najvažnijih karakteristika dobrog jedriličara jeste njegova sposobnost da u svakom trenutku donese pravilnu taktičku odluku.  Najbolji svetski takmičari imaju uz sebe  ne samo trenera, nego i ceo tim meteorologa i statističara koji prognoziraju vremenske uslove za predstojeće trke.

KAKO SE TRENIRA?

Početnik prvo uči koji su sastavni delovi jedrilice, pa tek onda, na vodi, savladava osnove tehnike jedrenja u bočnom vetru, što je najlakše, potom u krmenom vetru i u jedrenju uz vetar. Najzad, uče se okreti pri promeni pravca i manevri polaska i pristajanja. Naknadnim treninzima stiče se sigurnost i brzina. Istovremeno se uči o vetru, vodi i pravilima za izbegavanje sudara sa drugim jedrilicama. Trening profesionalnog jedriličara služi za postizanje potpune automatizacije pokreta. Tokom trke, on ne sme da misli o manevru ili pokretu, već samo o taktici.

Smatra se da kvalitet i znanje jedriličara čini 50 odsto uspeha. Kvalitet jedra učestvuje sa 25 odsto, jarbol sa 15, a trup sa 10 odsto. Iz toga proizilazi da je kvalitet opreme dovoljan samo za polovičan uspeh.

DRUŽENJE I TIMSKI DUH

Kod jedrilica sa više članova posade, timski rad predstavlja ključ uspeha. Zbog mnoštva odluka koje se donose u veoma kratkom periodu, greške su neminovne. Međusobna tolerancija i podrška su dragocene, a svađa i napetost uništavaju uspeh. U jednosedima se stiče strpljenje, koncentracija i sposobnost samostalnog donošenja taktičkih odluka tokom trke, kada trener ne može da pomogne. Naravno, uči se i kako treba podneti poraz, ali i pobedu, što ima značajnu ulogu kod dece koja se odluče za ovu aktivnost.

 

Piše: Nenad Jovanović, Nautički klub Palilula

 

 

Priredio: Stefan Tošović

 

makonda-tracker