Sve pogodnosti cirkularnog treninga

0
Kada ne možete da odličite koji je način treniranja najbolji za vas, možda je rešenje problema u kružnom treningu o čijim prednostima i praktičnim stranama govori naša stručna saradnica Dragana Marić, viši fizioterapeut i trener
Foto: Shutterstock, Vladimir Šporčić
Foto: Shutterstock, Vladimir Šporčić

U savremenom načinu života više ne koristimo ništa što nema barem dva u jednom. Kažu da današnji tinejdžeri ne koriste sat jer ima samo jednu funkciju. U skladu s tim, preporučujemo način vežbanja koji pokriva taj osnovni zahtev savremenog čoveka – više efekata u jednom treningu. Cirkularni trening daje nam snagu, izdržljivost i kondiciju. On predstavlja jedan od najefikasnijih i najzastupljenijih oblika treninga u fitnesu koji vam omogućava da za relativno kratko vreme postignete dobru kondiciju, oblikujete svoje telo i sagorite višak kalorija. Naše iskustvo u Life centru pokazuje da ovaj oblik treninga ispunjava sve potrebe klijenata koji kod nas dolaze. Program deluje ciljano na učvršćivanje i oblikovanje mišića celog tela, kao i na fleksibilnost zglobova, a samim tim utiče i na sve aspekte koji su vam značajni, bilo da je reč o gubitku kilograma, sticanju snage, izdržljivosti...

 

KAKO IZGLEDA KRUŽNI TRENING

Radi se sa malim grupama vežbača i na spravama, a omogućava zajedničko vežbanje osobama različitog predznanja i mogućnosti.

Kružni trening predstavlja program vežbanja koji odlikuje izvođenje nekoliko krugova različitih vežbi koje se tokom treninga ponavljaju određenim redosledom. Trening  se sastoji od skupa vežbi (obično 6-12) koje se izvode jedna za drugom, a dužina odmora između njih varira, tako da one čine jedan krug, odnosno seriju. Mogu se raditi 2 ili 3 serije u zavisnosti od dužine trajanja treninga, nivoa utreniranosti ili samog cilja treninga. Svaka vežba angažuje različitu grupu mišića i izvodi se u određenom vremenskom periodu. Dobra strana tokom treninga jeste to što možete odmoriti  jednu grupu mišića radeći na drugima. U početku treba raditi krugove vežbi koji aktiviraju velike mišićne grupe kao što su noge, leđa, rameni pojas, grudi, a onda preći na manje mišiće kao što su tricepsi, bicepsi, abdominalni mišići, listovi... Trening počinje  kvalitetnim zagrevanjem koji ne treba zanemariti ili preskočiti jer nas to štiti od povreda. Zagrevanje traje 10-15 minuta i obuhvata sve zglobove i mišiće na telu, a istezanje je propratni deo zagrevanja, kao i hlađenje na kraju treninga. Može se raditi na spravama, na Kinesisu, u parteru, sa svojom težinom, rekvizitima (tegovi, lopte, elastične trake…). Trening treba da bude zabavan, neophodno je da postoji plan igre kroz različite vežbe, a može se raditi i u paru.

 

UČINAK TRENINGA U ODNOSU NA PERIOD DANA

Jutarnje vežbanje podiže energiju i raspoloženje, kao i otpornost na stres. Doprinosi većoj radnoj sposobnosti, boljoj koncentraciji i, naravno, osećaju svežine i zadovoljstva. Vežbanje u podne je način kako da se na brz i efikasan način odmorimo kada smo na poslu mentalno angažovani. Treba znati da umerena fizička aktivnost povećava našu mentalnu sposobnost zbog boljeg dotoka krvi i kiseonika u mozak. Fizička energija je gorivo za njegov rad. Mozak predstavlja samo dva odsto težine tela, ali zahteva 25 odsto njegovog kiseonika.  Vežbanjem u toku večeri imaćete više vremena da se posvetite treningu jer nećete morati da žurite na ugovoreno vreme ili posao. Završili ste sa večerom, tako da ćete imati energije za trening, ali posle vežbanja obuzdaćete svoju želju za užinom pre spavanja. Očistićete svoj um i imati miran san tokom noći.

 

PREDNOSTI CIRKULARNOG TRENINGA

* Efikasno sredstvo za poboljšanje mišićne izdržljivosti.

* Obezbeđuje trening celog tela.

* Radi se u malim grupama, što omogućava početnicima da imaju dobar nadzor instruktora.

* Može sе prilagoditi bilo kojoj oblasti vežbanja.

* Pruža mogućnost da sagorite više kalorija nego kod uobičajenog aerobnog vežbanja ili treninga snage.

* Utiče na ubrzanje metabolizma posle treninga.

Isto tako, ovo je izuzetno koristan način vežbanja za one koji pokušavaju da izgube masti То је najviše naučno dokazan sistem vežbi. Vremenski je efikasan jer uključuje snagu, fleksibilnost i kardio-vežbe u istom treningu (Cооper institut, Dalas ТCS). Cirkularni trening vam omogućava da angažujući različite grupe mišića u određenom vremenskom intervalu, održavate nivo srčane frekvencije stvarajući izazove na glikogeni sistem (trening snage i izdržljivosti) i oksidativni sistem (kardio-trening), tako da imate tri treninga u jednom (snaga, izdržljivost, kardio-trening). Na taj način postiže se veća potrošnja kalorija, što vas lakše dovodi do vitke linije.


Dragana Marić,

viši fizioterapeut i trener

 

makonda-tracker