Kajtsurfing: Između neba i talasa

0
Sve popularniji kajtsurfing za kratko vreme stekao je veliki broj zaljubljenika, a iako ovaj ekstremni sport sa sobom nosi opasnost, veliki napredak u razvoju opreme čini ga iz godine u godinu sve sigurnijim. Kajt instruktor Ilija Nikitović otkriva vam tajne o
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kajtsurfing je relativno nov ekstremni vodeni sport u kojem vozač (kajter) upravlja zmajem (kajtom) koji mu služi kao jedro kako bi uz pomoć snage vetra glisirao na dasci. Kajtsurfing se kao sport pojavljuje 1998, a na Crnogorskom primorju od 2003. godine. Međutim, pravu ekspanziju kod nas doživljava od 2010, kada Velika plaža i Ada Bojana beleže znatno veću posetu nego ranijih godina. Za više od deset godina postojanja, kajtsurfinga oprema je u velikoj meri evoluirala, pa je danas ona stabilna, jednostavna za upravljanje, a sigurnosni sistemi dovedeni su do savršenstva. Iako je nekada savladavanje ovog sporta predstavljalo veliko umeće, danas je zahvaljujući školama, instruktorima i opremi sve umnogome olakšano. Ipak, ovaj sport je i dalje opasan, posebno za početnike koji misle kako sve tehnike mogu sami da savladaju. Iako deluje kao da je predodređen za mušku populaciju, važno je napomenuti i to da se veliki broj žena bavi ovim sportom.

KAKO FUNKCIONIŠE KAJTSURFING

Kajter stoji na maloj dasci s nogama u vezovima i koristi snagu velikog zmaja visoko u vazduhu koji ga vuče po površini vode, što izgleda jednostavno, ali ujedno predstavlja i najveći izazov. Telo je jedina veza između zmaja i daske, a najveća veština jeste u tome da ih istovremeno kontrolišete, pilotirate zmajem i upravljate daskom po vodenoj površini. Kada leti nebom, zmaj stvara pogon kao avionsko krilo. Sila koja vuče zmaja, proporcionalna je njegovoj veličini. Jedro u vindsurfingu koristi silu vetra i ona se prenosi na plovilo. Kada kajt leti vazduhom, on stvara svoj vlastiti vetar koji je brži i time proizvodi mnogo veću silu nego što to realan vetar može da pruži.

 

SIGURNOST

Ovo je opasan sport, pa sigurnost mora ozbiljno da se shvati. Ko god želi da se bavi kajtsurfingom, mora pažljivo da prouči sva uputstva i svoju kajt avanturu započne u školi i uz iskusnog trenera. Oprema je isto tako od presudnog značaja i  bilo bi dobro da se koristi ona novije generacije jer svake godine sigurnosni sistemi doživljavaju napredak. Ukoliko koristite stari kajt, svakako proverite da na njemu imate barem dead-man sigurnosni sistem koji omogućava brzo otpuštanje celog zmaja.

VREMENSKI USLOVI I OPREMA

Kada je reč o vremenskim uslovima, najvažniji je vetar. Sa današnjom opremom donja granica brzine vetra koja je neophodna za kajtsurfing iznosi 10 km/h, dok je neka gornja granica 75 km/h. Od opreme potrebna vam je daska koja je teška nekoliko kilograma, krilo koje možete lako da spakujete u ranac i kontrolna šipka. Različite veličine kajtova pokrivaju spektar vetrova, od najslabijih do najjačih. Tokom kurseva obavezno je korišćenje kacige i spasilačkog prsluka.

 

Ilija Nikitović

 

makonda-tracker