Masaža kao relaksacija i terapija

0
Koliko je dobra masaža, u kojim trenucima se koristi, ali i koja je i kolika razlika između one za relaksaciju i terapiju, kao i da li je poželjna za trudnice, objašnjava naš stručni saradnik Peđa Filipović, učitelj i kreator masaža i wellness koncepta
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Iako je prva asocijacija kada se spomene ova drevna umetnost opuštanja tela relaksacija, masaža ima daleko veći značaj za naš organizam. Bez obzira s kog podneblja dolazi i s kojom je tradicijom i kulturom povezana, osnovni postulat koji postavlja ispred terapeuta jeste uspostavljenje i očuvanje ravnoteže tela, uma i duše. Upravo u svojoj biti ona postavlja uslov da se svakom čoveku treba približiti kao jedinstvenoj, nedeljivoj celini i da je treba kreirati isključivo prema njegovom senzibilitetu, problemu, godinama, profesiji, raspoloženju i potrebama. Na taj način, utkana u svakodnevni život ona ima svoje značajno mesto u preventivnom,  terapeutskom i kozmetičkom smislu. Na fizičkom nivou, dobro iskreirana masaža utiče na sve strukture našeg tela. Sami pokreti koji se primenjuju podstiču površinsko čišćenje kože od epidermalnih ljuspica, što otvara pore i poboljšava disanje koje se u značajnom procentu odvija i preko naše kože. Samim tim reguliše se rad znojnih i lojnih žlezda, a jedrina kože poboljšava se zahvaljujući stimulaciji kolagena i elastina. Poboljšanje cirkulacije koje se manifestuje crvenilom na površini epiderma ukazuje na bolju razmenu materija, dopremanje veće količine kiseonika, hranljivih materija i odnošenju iz kože štetnih produkata metabolizma. Takođe, pravilno primenjena masaža od prvog dana trudnoće sprečiće pucanje kože i pojavu strija.

 

TERAPEUTSKA MASAŽA

U toku masaže kretanje krvi ubrzava se  od šest do osam puta, što ide u prilog intenziviranju razmene materija na ćelijskom nivou, kao i podstaknutom čišćenju organizma od metaboličkih produkata. Ovaj proces podstiče i delovanje na limfni sistem. Napeti mišići tela, koji su najveća opasnost za rad srca i balansiran rad unutrašnjih organa, zahvaljujući dobro doziranoj masaži vraćaju se u stanje optimalnog tonusa, a bolovi prouzrokovani pritiskom na nervne strukture popuštaju. Ukoliko su mišići usled dugotrajnog ležanja i neaktivnosti oslabljenog tonusa atrofirani, dobro dozirana i iskreirana masaža utiče na stimulaciju istih i uz vežbe daje doprinos njihovoj jedrini. Sami zglobovi, anatomske veze u njima, kao i  ligamenti postaće gipkiji i rasterećeniji.

Poznato je da masaža utiče i na harmonizaciju rada unutrašnjih organa. Masaža stomaka blagotvorno deluje na rad tankog i debelog creva, bubrega, jetre, slezine i pankreasa. Tretman međulopatičnog dela opustiće napetost u grudnom regionu i poboljšati disanje.

 

PREVENTIVA

Primarna uloga masaže ogleda se u preventivi i očuvanju zdravlja. Pored rešavanja uzroka svakodnevnog stresa, ispred sebe postavlja bitna poglavlja genetskog koda, kao i načina života i profesionalnih oboljenja. Osnova preventive jeste saniranje uzroka eventualne bolesti ili energetskog bloka. Dobro dozirana masaža odložiće pojavu proširenih vena ako se bavite poslom koji zahteva dugotrajno stajanje i opterećenje donjih ekstremiteta. Isto važi i ukoliko imate genetski nasleđen problem sa krvnim sudovima. Ako je posao kojim se bavite vezan za dugotrajno sedenje, masaža će odložiti pojavu hipertonične muskulature leđa, neće dozvoliti pojavu bolnih kvržica na njima, takozvanih  miogeloza i fibrozita. Dobra prokrvljenost i razgibanost blagotvorno će delovati na vaš kičmeni stub, a samim tim odložiće i problem okoštavanja -  spondiloze. Pored svakodnevne samomasaže ugroženih delova, preventivno se savetuje i ona detaljna bar jednom nedeljno u trajanju od 90 minuta.

 

LEČENJE

Gotovo kod svih tegoba našeg tela, masaža ima svoju primenu. Bilo da je reč o problemima lokomotornog aparata (zglobovi, mišići), respiratornog (disajni organi), kardiovaskularnog (srce i krvni sudovi), endokrinološkog (žlezde sa unutrašnjim lučenjem) ili digestivnog sistema (varenje), ona je sastavni deo fizikalne medicine i vrlo ozbiljan posao. O tome kako će se primeniti i koliko često, odlučuje lekar specijalista. Fizioterapeut nema kompetencije da dijagnostikuje i prepisuje terapije. Uglavnom, kada se primenjuje u procesu lečenja, primena je svakodnevna. Masaža predstavlja odličan uvod za kineziterapeutske vežbe jer prokrvljuje, opušta i priprema mišiće, ligamente i zglobove za uspešno izvođenje pokreta. Takođe, izuzetni rezultati postižu se kombinacijom manuelne (ručne) i hidro masaže. Kod određenih problema, pre ručne masaže koristi se i ultrazvučna.

Treba napomenuti da je masaža jedna od karika u lancu terapija. Bilo  bi pretenciozno i nekorektno reći da ona sama leči. Uz odabrane i prepisane terapije, promenu načina ishrane i pozitivan mentalni stav,  pruža pun efekat i boljitak. Isto tako, zauzima i značajno mesto u antibol terapiji.

 

JAČANJE IMUNOG SISTEMA

U međućelijskom prostoru nakuplja se limfa koja za sebe vezuje značajan procenat toksina i metaboličkih produkata. Sama stimulacija, dreniranje limfe i evakuisanje pomenutih materija putem bubrega, creva, kože i disanja, važni su za naš imuni sistem. Međutim i proces pravilnog, dubokog disanja na kome terapeut u toku masaže insistira, ima isti zadatak. Uspostavljanje psihofizičke ravnoteže i skladnog protoka životne energije daje značajan doprinos našem odbrambenom sistemu. Moramo ovde da napomenemo i blagotvorno dejstvo aromaterapeutskih ulja koja se po preciznim recepturama pripremaju i imaju veliki uticaj na naš imuni sistem.

MASAŽA ZA PSIHU I TELO

Ako se sve ono što proživljavamo beleži na našim mišićima, licu, zglobovima, držanju tela, onda je masaža put od kože ka duboko smeštenim sadržajima u fiokama duše. Ona je put do njenog središta. Ne postoji nijedno stanje našeg mentalnog i duhovnog života koje ne ostavlja trag i zapis na našem fizičkom telu. Čak su i drevni istočnjački  lekari zabeležili uzajamnu vezu između emocija i rada unutrašnjih organa. Tuga će nepovoljno delovati na naše disajne organe i blokirati rad pluća. Terapeut treba da poznaje ovaj mehanizam i svoj rad najviše mora da usmeri na blokirani region disajnih organa. Strah zaustavlja rad bubrega, što se često potvrđuje kod dece koja usled šoka i frasa mokre u krevet. Takođe, ljudi sa bolesnim bubrezima pate od raznoraznih strahova. Problem jetre ili njen energetski blok emaniraju ljutnju, a disbalansiran rad pankreasa i slezine prouzrokuje sažaljenje i samosažaljenje. Ustanovljeno je da se stres spominje kao jedan od glavnih uzroka nastanka oboljenja u 90 posto slučajeva. Zadatak masaže ogleda se u tome da prepozna uzroke stresa i ne dozvoli da organizam zbog toga zapadne u stanje začaranog kruga.  Upravo je u ovom slučaju potvrđen i njen snažan preventivni karakter.

Potvrđeno je da dobra, detaljna masaža osvežava organizam kao šest sati spavanja, što ide u prilog opuštanja i odlaganja razdražljivosti. Treba naglasiti kako ona nema za cilj da odvoji čoveka od svakodnevnog života i ritma koji ga prati. Masaža mora da nas pripremi da bez posledica i sa radošću živimo u ritmu svakodnevice.

Ipak, ne smemo zaboraviti jedan važan detalj! Ako vas masira osoba koja nije opuštena i ne želi da iskreira masažu prema vašem senzibilitetu, efekat će biti sasvim suprotan. Razdražljivosti, nervozi i neraspoloženju tada nema kraja.

 

Peđa Filipović

Učitelj i kreator masaža i wellness koncepta

 

makonda-tracker