Rafting - Topli zagrljaj sa prirodom

0
O tome šta rafting čini jedinstvenom aktivnošću, koje je doba godine idealno za ovu adrenalinsku avanturu, ko sve može da se prepusti čarima splavarenja i koja pravila treba da poštuje, opisuje skiper - naš stručni saradnik Dejan Ćalasan
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Rafting je sport i rekreacija dostupan svima kroz aktivnosti komercijalnih turoperatera, ali i preko sportskih klubova. Odvija se na brzim rekama kao veština veslanja u čamcima izrađenim od mekog materijala, ali tretira se i kao aktivnost ekološkog uticaja koja stvara svest o uvažavanju ekologije, dok u isto vreme prezentuje sportske veštine. Kao turistička atrakcija, rafting privlači pojedince željne avanture i izazova, dok se kao sportska disciplina razvija po pravilima

IRF (International Rafting Federation), pod čijim se okriljem održavaju brojna takmičenja, kao i evropska i svetska prvenstva.

KADA POČINJE SEZONA RAFTINGA

Za ovisnike o adrenalinu najuzbudljiviji rafting je od početka maja do polovine juna. Tada reka ima najveći nivo usled otapanja snega sa planina. Vreme je hladnije, ali se i spust brzo završi, pa se udar hladne reke kompenzuje nivoom adrenalina u krvi. Dolaskom u kamp, učesnici u raftingu brzo se ugreju uz logorsku vatru ili neki topli napitak. Malo mirnija varijanta je od polovine juna do kraja jula. Vreme je mnogo bolje, a reka još sa sobom nosi čari dobrog raftinga. Ovo je pogodan period za one koji su za dobar rafting, ali i malu dozu sunčanja uz obavezno nanošenje kreme za kožu sa zaštitnim faktorom jer hladna voda i planinski vazduh prikrivaju pravi uticaj letnjeg sunca. Za prave hedoniste, rafting kreće tek od avgusta i traje do polovine septembra. To je izuzetna turistička atrakcija jer pored dobrog kupanja i sunčanja, na čamcu doživljavate vrhunsku zabavu uz opušten spust niz Taru, jednu od najlepših planinskih reka na svetu. Ulaskom u drugu polovinu septembra, dani postaju kraći i vodostaj reke opada, tako da se rafting lagano menja u planinarenje. Zavisno od toga ko šta voli od raftinga, može da se bira i vremenski period za ovu vrstu rekreacije.

 

KAKO SE PRIPREMITI ZA RAFTING

Za turistički rafting ne postoji neka ozbiljna priprema. Dovoljno je da ste zdravi i imate nešto malo novca kako biste uplatili aranžman, i eto vas, već ste u željenom kampu koji će vam pružiti sve ono što očekujete od raftinga, druženja, zabave i sporta, ali i uživanja u netaknutoj prirodi.  Za učestvovanje u raftingu neophodno je posedovanje odgovarajuće opreme: sigurnosne kacige, prsluka za spasavanje, a po želji, pojedinac može da dobije i veslo i aktivno učestvuje u upravljanju čamcem.

 

DA LI SVI MOGU DA UČESTVUJU

Za odlazak na rafting nisu bitne fizičke predispozicije, pol učesnika, kao ni iskustvo. Takođe, predrasuda je da splavarenje nije namenjeno devojkama ili onima slabije fizičke konstitucije jer ne iziskuje veći fizički napor od uobičajene rekreacije. Istina je da rafting kao sport nosi određenu dozu opasnosti i kod učesnika izaziva porast adrenalina. Ipak, rizik koji se preduzima nije ništa veći nego pri brojnim drugim aktivnostima, na primer, vožnji automobila ili motora. Najvažnije u raftingu jeste da usaglasite svoje mogućnosti i slušate savete skipera.

 

 

KAKO SE POSTAJE SKIPER

Obuka za skipera obavlja se svake godine u rano proleće, pri čemu se dobija licenca za upravljanje rafting čamcem na divljoj vodi. Svi učesnici obavezni su da slušaju komande skipera tokom raftinga i da se ponašaju u skladu sa pravilima uz obaveznu kompletnu rafting opremu.

Ako pričamo o raftingu kao takmičarskom sportu, postoje kategorije R4 i R6, što označava četvoro, odnosno šestoro ljudi u čamcu. Takođe, postoji takmičenje u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i tri discipline: sprint, slalom i spust. Sprint je brzinska disciplina, slalom je disciplina najsličnija kajak slalomu sa divljih voda, a spust još zovu i maraton ili klasik, što podrazumeva takmičenje na deonici dugoj 4 i više kilometara.

 

ZAŠTO JE NA TARI NAJVEĆI IZAZOV

Njena voda je neodoljiva, a najveći izazov predstavljaju Tarini brzaci, slapovi, virovi... U kategorizaciji reka po stepenu opasnosti za rafting, Tara pripada najopasnijim, a time i najatraktivnijim vodama na svetu, odmah posle Kolorada. Zato čamcima mogu upravljati samo obučeni vozači (skiperi). Turističke ture traju jedan, odnosno tri dana. Polazna tačka raftinga na Tari je Šljivansko (Splavište), a završna ušće sa rekom Pivom gde nastaje Drina. U ovom delu kod Tepaca, u mestu Obzir, kanjon dostiže dubinu od preko 1.300 m. Rafting se nastavlja Drinom do Foče, što je ujedno završna tačka celokupnog raftinga.

 

SPLAVARENJE I AVANTURIZAM

Ono što ne može da se izbegne tokom rafting sezone jeste dobro druženje u kampu, odlična zabava i topli zagrljaj sa netaknutom prirodom kanjona Tare i Drine koji su pod zaštitom UNESCA. Vaš izbor je hoćete li odsesti u drvenim brvnarama ili šatorima, a za ljubitelje sporta, u kampu DMD nalaze se i teren za odbojku, mali fudbal, a za najmlađe ljuljaške i klackalice.

Dejan Ćalasan, skiper

makonda-tracker