Istine i zablude o teretani

0
Iako postoji uvreženo mišljenje da se ženama ne preporučuje da odlaze u teretanu, realnost to demantuje. Moguće je vežbati u većini životnih dobi, a sam trening pozitivno utiče na sveopšte zdravlje

Ne postoji pravilo o tome koja je idealna starosna dob za početak vežbanja u teretani. Iako vladaju brojne zablude kada je reč o vežbanju na spravama, čak je i starijim osobama preporučljivo da treniraju jer je dokazano da trening sa otporom u kombinaciji sa onim aerobnim deluje na povećanje lučenja hormona koji su u poznijim godinama manje prisutni kod oba pola. Proizvod toga je sveopšti osećaj blagostanja, jačanje rada srca i pluća kao i skeletnih mišića, veća pokretljivost, povećanje libida, i duži i kvalitetniji život. Što se tiče mladih ljudi, njih posebno hrabrimo da se rekreiraju, jedino što u našem fitnes centru zahtevamo nadzor jednog od sertifikovanih trenera za osobe mlađe od 17 godina.

ZABLUDE O SAGOREVANJU MASTI

Većim intenzitetom vežbanja nećete sagoreti više masti. Postoje optimalna trenažna opterećenja i optimalan trenažni puls u okviru kojeg organizam sagoreva najveću količinu masti. Optimalni trenažni puls trebalo bi da iznosi od 68% do 79% od maksimalnog srčanog pulsa, plus-minus 5%. To se postiže u kontolisanim uslovima i zato treba voditi računa oko izbora stručnjaka koji prati stanje organizma kako bi se postigli što bolji rezultati. Mi smo u Revolution fitness&gymu usredsređeni na to. Pre početka bilo kog treninga rade se testiranja opšte sposobnosti organizma kao i trenutno trenažno stanje kako bi se utvrdilo koja su maksimalna odnosno minimalna opterećenja organizma. Naravno poželjna je i konsultacija sa doktorom opšte prakse u vezi sa generalnim zdravljem.

 

VEŽBANJE ZA ŽENE

U našoj zemlji i dalje postoji mit da žene koje treniraju sa opterećenjem postaju muškobanjaste, previše razvijaju muskulaturu i gube ženstvenost. S druge strane, u zemljama zapadne Evrope i u Americi, gde je fitnes industrija mnogo razvijenija to nije slučaj, čak se naglašava potreba za treningom sa otporom u odnosu na aerobni ukoliko je cilj spuštanje procenta masti i oblikovanje mišića. Trening sa otporom je krucijalan za sagorevanje masti zato što ubrzava metabolizam u periodu od 24 h do 48 h, a aerobni draži vaše telo i vaš metabolizam ubrzan 3 do 4 sata nakon treninga. Kombinacija ova dva treninga jedino je rešenje za svaku ženu koja želi da dođe do seksi zategnutog tela. U Revolution fitness & gym postoje više vrsta komercijalnih mašina raznih sistema vrhunskih američkih brendova koje će zadovoljiti potrebe svake pripadnice ženskog pola. Preporučujemo interesantne programe poput plyometrics, kettlebells, core stability... Oni nisu klasični treninzi opterećenja, a pomažu u razbijanju monotonije vežbanja, njima konstantno šokirate telo i finalno omogućavate brži napredak.

 

MOĆ ISHRANE

Ishrana sportista, a i rekreativnih vežbača podjednako je bitna kao i sam trening. Većina vežbača, pogotovo žena, praktikuje dijete izgladnjivanja i preteruje sa aerobnim treningom u nadi da će za kratko vreme sagoreti neželjene naslage masti. To je velika greška jer gladovanje zapravo totalno usporava metabolizam koji se stalno prilagođava onom broju kalorija koji mu obezbedimo, u želji da ostanemo na istom što se naziva homeostaza. Tako da je finalni rezultat skinuta kilaža, ali ne i procenat masti. Dijeta ima jo-jo efekat zato što se posle završetka suludog gladovanja i povratka na stare navike ishrane težina postepeno vraća, ali ne i mišićna masa već samo mast. Zbog toga savetujemo besplatnu konsultaciju sa sertifikovanom trenerom koji će objasniti važnost izbalansirane zdrave ishrane, konzumiranja češćih i manjih obroka, bogatih kvalitetnim proteinima, kompleksnim ugljenim hidratima, zdravim esencijalnim mastima i vlaknima koja su nezaobilazna za zdravlje i živ metabolizam.

 

PRVI REZULTATI

Uz adekvatnu kombinaciju aerobnog i treninga sa otporom, možete da očekujete transformaciju za 6 do 12 nedelja. Treba vežbati tri do četiri puta nedeljno od sat do sedamdeset pet minuta. Takođe vodite računa o hidrataciji tela jer bez dovoljno tečnosti vaš metabolizam će povući ručnu, blokirati razgradnju masti i dovesti do hipertrofije mišića. Velika čaša vode treba da bude prva stvar posle buđenja koju unosite u organizam, nastavite da se hidrirate sa još 10 do 12 časa u toku dana i nikad ne dozvolite da vam budu suva usta ili urin tamne boje. To su znaci dehidracije. Naravno hidrirajte se samo vodom, izbacite sokove i gazirana pića, zato što su oni prerađevine, a puni su šećera i štetnih hemikalija.

 

Miloš Milošević,

sertifikovani NASM lični trener

National Academy of Sport Medicine

makonda-tracker