Kako i kada praktikovati obred podmlađivanja

0
Instruktor joge u Life centru, Marko Melih odaje vam tajne za podmlađivanje pomoću pet tibetanskih vežbi
Marko Melih, foto: Dalibor Danilović
Marko Melih, foto: Dalibor Danilović

Kako su nastale vežbe?

Kelder tvrdi da je, dok je bio stacioniran u Indiji, britanski oficir, pukovnik Bredford (pseudonim), čuo priču o grupi tibetanskih kaluđera koji su, navodno, otkrili fontanu mladosti. Lutajući domoroci,  kako ih je nazvao, pričali su mu o starim ljudima koji su neobjašnjivo postajali zdravi, jaki, puni energije i vitalnosti nakon odlaska u određeni budistički manastir u Himalajima. Posle penzionisanja, pukovnik Bredford je pronašao manastir i živeo sa monasima, gde su ga oni podučili vežbama koje su zvali obredi.

Na koji način može da se povrati mladalačka vitalnost?

Monasi opisuju sedam psihičkih vrtloga u telu: dva od ovih nalaze se u mozgu, jedno na dnu grla, jedan na desnoj strani tela u blizini jetre, jedan u reproduktivnom delu i po jedan u svakom kolenu. Kako starimo, brzina okretanja ovih vrtloga se smanjuje, što dovodi do lošeg zdravlja. Međutim, ta brzina može se vratiti u optimalu svakodnevnim vežbama, što dovodi do poboljšanja zdravlja.

Šta je još važno pored vežbi?

Bredfordu je takođe pokazano kako da uradi i šesti obred, trbušne vežbe disanja koje su preporučivane samo za one koji žele i mogu da žive u celibatu. Pored toga, Bredford otkriva i informacije o značaju hrane koja treba da se jede, o pravilnom kombinovanju namirnica, kao i adekvatnom načinu ishrane. Prema Kelderu, Bradfordov boravak u tibetanskom manastiru transformisao ga je od pogrbljenog, starog gospodina sa štapom u visokog i ispravljenog mladića u najboljim godinama života. Kosa mu je ponovo izrasla i nije više bio sed. Revidirana publikacija fontana mladosti takođe sadrži brojna svedočenja onih koji redovno praktikuju vežbe tvrdeći da daju pozitivne zdravstvene efekte, kao što su poboljšanje vida, pamćenja, potencije, rast kose, vraćanje prirodne boje nasuprot sedoj kosi i podmlađivanje. Međutim, ove tvrdnje su često preuveličavane, što je rezultiralo nerealnim očekivanjima. Koristi koje će najverovatnije biti postignute jesu povećanje energije, smanjenje stresa, veći osećaj smirenosti, jasnoća misli, povećanje snage i fleksibilnosti, što sve dovodi do opšteg poboljšanja zdravlja.

Kada se vežbe preporučuju?

Preporučuje se vežbanje ujutro, pre ili posle tuširanja, svakodnevno ili bar šest dana nedeljno. Svaka od pet vežbi ponavlja se maksimalno 21 put, što traje 10-20 minuta. Potrebno je oko 2-3 nedelje da se telo navikne na vežbanje.

Marko Melih

makonda-tracker