jednostavna pravila

6 načina koji će vas zaštiti od neprijatnih mirisa na odeći za trening

0

Kvalitet odeće za trening umnogome određuje i kvalitet treninga. Pored toga što je neophodno da vam bude udobna, sportska oprema zahteva posebnu vrstu pranja.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ako već dajete dosta novca na par dry-fit helanki ili sportske grudnjake, onda bi trebalo da se bar upola posvetite i njihovom pravilnom pranju, ne bi li vam trajali što duže. To najpre podrazumeva pranje odeće odmah nakon treninga. Ništa nije više neprijatno od toga da shvatite da vam se omiljene helanke osećaju na znoj, čak i posle nekoliko pranja. Kako biste to sprečili, uvek pratite ova pravila.

 

1. Ne ostavljajte odeću neopranu dugo!

Što duže vaša oprema ostane prljava, toliko je kasnije teže odstraniti fleke i neprijatne mirise. Operite odeću što pre moguće. Ne ostavljajte je da takva stoji nedeljama, naročito ako je natopljena znojem.

 

2. Dozvolite odeći mokroj od znoja da se osuši na vazduhu.

Kada je reč o odeći mokroj od znoja, okačite ih na žicu da se osuše skorz pre nego što ih stavite u korpu za prljav veš. Ovo će sprečiti da se bakterije šire i po odeći za trening, ali i ostaloj u korpi.

 

3. Potopite odeću u razblaženo sirće pre pranja.

Pre nego što ubacite prljav veš u veš-mašinu, potopite svoju sportsku opremu u sirće i hladnu vodu minimum 15 minuta. Ovo će pomoći da se eleminišu bakterije i neprijatni mirisi.

 

4. Koristite uvek pravu količinu praška.

Mislite da je rešenje staviti što više praška, međutim, to ima potpuno suprotan efekat. Previše praška doprinosi širenju bakterija koje su nastale vašim znojenjem. Sa druge strane, nikad nije dovoljan samo prašak da se neprijatni mirisi neutrališu. Pola šolje sode bikarbone možete dodati direktno u bubanj pre uključivanja veš-mašine.

 

5. Operite odeću i iznutra.

Budući da znoj i mrtva koža ostaju na odeći sa unutrašnje strane, okrenite odeću naopako ili uvek one strane koje su najprljavije. Možete pre pranja u mašini rukama istrljati kritične delove sa malo vode i praška ili sode bikarbone.

 

6. Izbegavajte mašinu za sušenje veša.

 

Trebalo vi da ostavite sportsku opremu nakon pranja da se osuši na žici. Ne samo da ćete sprečiti da se odeća brže ošteti, nego ćete učiniti da se bakterija koja doprinosi efektu neprijatnih mirisa brže nestane.

 

 

makonda-tracker