Kompozitor je otkrio i na koji način priprema obroke.
Poznati kompozitor i muzički producent Marko Kon godinama je kuburio sa viškom kilograma, koji su ga ometali u svakodnevnom životu, te je zbog zdravlja odlučio da smrša uz redukovanu ishranu.
Uspeo je da skine 36 kilograma, uz ovaj jelovnik, koji nema nuspojava na organizam, već mu pomaže da u optimalnom roku dođe do željenih rezulatata.
Dan 1
Doručak: 3- 4 šnicle svinjskog vrata.
Za šnicle svinjskog vrata potrebno je (za porcije za više osoba): 1 kg svinjskih šnicli od vrata, 3 glavice crnog luka, so i biber (belo vino po želji, 2 dl).
Priprema:
Šnicle istrljati solju i pobiberiti. Ostaviti ih nekoliko minuta da odstoje pa posudu u kojoj se peku, zagrejati ulje i peći ih dok ne porumene sa obe strane. U posudu dodati sitno seckani crni luk i prodinstati ga. U vatrostalnoj posudi ređati šnicle, dodati preko njih luk, začiniti kašikom vegete (naliti čašom belog vina) i staviti da se peče. Proveriti nakon pola sata da li su omekšale. Ukoliko treba, dodati još malo vode. Izvaditi meso iz pećnice i servirati toplo.
Ručak: šnicle svinjskog vrata.
Večera: nekoliko komada masne ribe (losos, haringa, skuša, bakalar), pripremljena sa puterom.
Predlog nutricioniste za prvi i sve ostale dane dijete je sledeći: uz obroke dodajte svežu salatu: miks zelene salate, rukolu, spanać, kupus i praziluk. Možete da imate i dve užine. Prva neka bude šolja punomasnog jogurta, a druga šolja voća (maline, kupine, borovnice, brusnice, ribizle, jagode) i 20 g jezgrastog voća (orasi,lešnici, bademi, pistaći).
Kao prilog uz meso može se dodati: karfiol, brokoli, kelj, prokelj, zelenu boraniju, vrste povrća sa najmanjim sadržajem ugljenih hidrata.
Dan 2
Doručak: biftek.
Ručak: biftek.
Večera: nekoliko komada masne ribe (losos, haringa, skuša, bakalar), pripremljena sa puterom.
Dan 3
Doručak: nekoliko svinjskih krmenadli sa začinima po izboru.
Ručak: nekoliko svinjskih krmenadli sa začinima po izboru.
Potrebno je (za porcije za više osoba): 1 kg krmenadli. Za marinadu: 2 glavice crnog luka, pola veze peršuna, 250 ml crnog vina, 250 ml ulja, list lovora, mleveni biber.
Priprema:
Sitno iseckajte crni luk i peršunov list. Dodajte crno vino i ulje, lovorov list i biber. Ovom marinadom premažite svaki komad mesa i ostavite da odstoji na hladnom bar dva sata pre pečenja.
Večera: nekoliko komada propržene mlevene junetine.
Dan 4
Doručak: jagnjeći kotleti.
Ručak: jagnjeći kotleti.
Primer jela od jagnjećih kotleta
Potrebno je: 1 kg jagnjećih kotleta, 1 plavi patlidžan, 2 crvene paprike, 2 žute paprike, 400 g tikvica, so, biber, 250 g paradajza, 1 glavica crnog luka, 5 čena belog luka, 4 kašike maslinovog ulja, 1 kašika isitnjene majčine dušice, lovorov list, 6 zrna bibera, 2 ceđene pomarandže, 10 svežih ribizli, 2 kašike džema od ribizle, 1/2 kašičice suvog timijana, so, mleveni biber.
Priprama:
Povrće, osim paradajza, očistite i isitnite. Patlidžan malo posolite. Paradajz zasecite u obliku krsta, prelijte vrelom vodom i oljuštite, zatim presecite na četiri dela, uklonite semenke i iseckajte na kockice. Crni luk i dva čena belog luka oljuštite, naseckajte i propržite na dve kašike ulja. Patlidžan osušite papirnim ubrusima i dodajte ga luku zajedno sa majčinom dušicom i lovorom. Poklopite i ostavite da lagano vri 15 minuta. Nakon pet minuta dodajte tikvice, paradajz i papriku i začinite po ukusu. Preostalo ulje dobro zagrejte, pa dodajte krupnije isečena tri čena belog luka i biber u zrnu. Preko stavite jedan po jedan kotlet da se prži ravnomerno sa obe strane. Za to vreme u većoj posudi izmešajte sok od pomarandže, zrna ribizle, džem, timijan, so i mleveni biber. Ispržene kotlete poređajte na tanjir preko povrća, pa prelijte aromatičnim sosom od ribizli.
Večera: biftek.
Nastavak na sledećoj strani!