Cimet kao jedan od najstarijih začina odličan je za pripremu poslastica, a pored toga što je ukusan i zdrav, on pomaže i u mršavljenju, a evo i kako..
Upotrebom cimeta, kažu stručnjaci, lučenje insulina biće pod kontrolom, što će omogućiti uspešno topljenje masnih naslaga. Takođe, cimet pomaže kod loše probave te utiče na smanjenje triglicerida i lošeg holesterola u krvi, pokazale su studije.
Tokom dijete sa cimetom jede se normalno. Jedino doručak i ručak dodatno uključuju običan jogurt u koji se dodaje kašika cimeta.
Druga varijanta uključuje štapić ili čajnu kašiku cimeta, skuvanu u pola litre vode. Skuvani napitak držite poklopljen da odstoji pola sata, a pijte ga ujutro na prazan želudac, kako prenosi "Stil".
Iako se najčešće koristi u pripremi poslastica, cimet je takođe ukusan i zanimljiv dodatak jelima od mesa, povrća, voća i žitarica. Kombinujte ih s cimetom te poslužite uz pirinač.
Izrendanu šargarepu i narezani krastavac prelijte prelivom od limunovovog soka, cimeta, đumbira, meda, maslinovog ulja i bibera. Ova kombinacija, u koju možete dodati i vodom natopljeno grožđe i listiće badema, poslužiće kao ukusan i neobičan međuobrok.
Med i cimet pomažu mršavljenju
Možete smršati i uz kombinaciju meda i cimeta: Pomešajte kašiku meda sa pola kašike cimeta. Mešavinu prokuvajte u količini vode koja odgovara jednoj šoljici. Napitak sipajte i podelite u dve polovine od kojih prvu popijte ujutro - pola sata pre doručka, a drugu pola sata pre odlaska na spavanje. Već sam dodatak napitka jelovniku podstiče mršavljenje, tvrde stručnjaci.
Primer jelovnika:
Doručak: ovsene pahuljice sa medom i cimetom
Užina: integralni keks sa cimetom
Ručak: testenina sa kravljim sirom, salata
Užina: jogurt sa cimetom
Večera: dinstana piletina sa povrćem i salatom
Par saveta:
Cimet je odličan izvor magnezijuma, gvožđa, bakra i cinka, a bogat je vitaminima C i K. Redovnim konzumiranjem tokom zimskih meseci povećaćete otpornost organizma.
Jača imunitet pa je idealna pomoć u sezoni gripa, kao i ako želite da skinete višak kilograma.
U slučaju prehlade napravite mešavinu - skuvajte pola litre vode te u nju dodajte cimet i nekoliko karanfila, pa krčkajte tri minuta. Dodajte limun i med pa popijte pola šoljice na svaka četiri sata.
Ovakva svakodnevna kombinacija uspešno reguliše nivo šećera, ubrzava metabolizam, stvara osećaj sitosti i tako smanjuje kilograme.
Deluje povoljno na probavu - reguliše je i smanjuje nadutost, što su česti problemi tokom mršavljenja.
Odlična je kombinacija i tokom vežbanja jer osigurava ravnomeran dotok energije na duži period, daje energiju te smanjuje bol i napetost u mišićima.