leto je tu

Gubitak KILOGRAMA: Nemojte praviti OVE GREŠKE ako želite da smršate, jer neke od njih imaju domino efekat

0

Često verujemo da će nam određena dijeta pomoći da izgubimo kilograme. Međutim, ona često može imati i loše strane, koje vašem organizmu neće prijati.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ako planirate da smršate, morate da znate šta smete, a šta ne smeta da radite. Morate uvesti rutinu, koja podrazumeva zdrav način ishrane i fizičku aktivnost. Ipak, vaše "obaveze" se ne završavaju ovde; izgubiti kilograme zahteva dosta posvećenosti i posla. Čak i mala greška može izazvati kontra efekat. Ovo je lista faktora koji često sabotiraju gubitak kilograma. Budite sigurni da ih znate dobro pre početka dijete i pokušajte da ih izbegavate.

 

1. Vežbanje bez zdrave ishrane

Ako mislite da je vežbanje jedino rešenje za gubitak kilograma, onda znajte da grešite. Redovno vežbanje i loša ishrana vam nikad neće pomoći da smršate; morate uskladiti ova dva i vežbanje izbalansirati sa dijetom.  Vežbanje vam ubrzava metabolizam i jača imuni sistem. Šećer i hrana sa visokim procentom proteina će vas dovesti do umora, lenjosti, što će samo dovesti do suprotnog efekta - viška kilograma.

 

2. Preskakanje doručka

Veruje se da je doručak najbitniji obrok u toku dana. Pomaže vašem metabolizmu da počne sa radom, imaćete energiju u toku dana i sačuvaće vas od dodatnih i bespotrebnih obroka. Doručak bogat proteinima vam garantuje gubitak kilograma na zdrav način.

 

3. Izbacivanje masti

Disproporcijalno popularnim dijetama, naše telo traži zdrave masti ako hoćemo da izgubimo kilograme. Masti omogućavaju ljudima da se odupru nagonu za hranom i ubrzavaju metabolizam. Unos masti ne podrazumeva jesti brzu hranu; odaberite zdrave masti kao maslinovo ulje, kokosovo ulje, bademe.

 

4. Jesti hranu koja je obeležena kao "dijetalna"

Ovih dana je sve više proizvoda koji se prodaju kao "zdrava hrana" ili hrana sa niskim procentom ugljenih hidrata ili bezmasna hrana. Nemojte pasti na ove trikove, zato što ova hrana ima itekako masti i šećera koji ne samo da ne pomažu vašem struku, već utiču i na vaše zdravlje. Uvek je bolje držati se domaće kuvane hrane koja je zdrava i sveža.

 

5. Alkohol

Ako želite da smršate, pobrinite se da vam boca vina ne bude u vidokrugu. Alkohol ima domino efekat. Posle samo jedne čaše, apetit raste. Tako da praktično vaše konzumiranje alkohola vam samo "donosi" kilograme, a pored toga ćete unositi i čips ili prženu hranu, što će samo dobrineti onome što ne želite.
 

6. Prejedanje "zdravom hranom"

Jeste dobro jesti zdravu hranu, ali svakako se ne treba prejesti njom. One jesu nutritivne, ali ako je jedete previše, šanse da dobijete kilograme veće su nego da izgubite.

 

7. Izgladnjivanje

Ako mislite da ćete izgladnjivanjem izgubiti kilograme, onda ste u potpunoj zabludi. Ako ne unosite dovoljno kalorija, vaš metabolizam će se prilično usporiti, to će dovesti do toga da će vaše telo mnogo sporite sagorevati kalorije.

 

 

makonda-tracker