sećate li se?

Čarobni trenuci prošlog vremena: Ovih 5 stvari sigurno NEDOSTAJU svima koji imaju preko 25 godina (FOTO)

0
Odlazak u videoteku, čekanje svoje omiljene emisije, okretanje telefonskog brojčanika samo su neke od stvari u kojima današnja deca nikada neće uživati.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ukoliko spadate u one koji se sa setom sećaju prošlosti, ovo je pravi tekst za vas. Nostalgičari, pročitajte šta deca 21. veka nikada neće biti u prilici da urade.

 

 

Odlazak u videoteku

Današnja deca neće nikada kročiti u videoteku. Nekada je moralo da se čeka više meseci da se pogleda film koji smo željno iščekivali, a danas je to samo na klik od nas. Pre vraćanja VHS kasete, sećate se, morali ste da premotate kasetu na početak.

foto: Profimedia

"Snimanje emisije"

Jedna od omiljenih aktivnosti klinaca iz kraja prošlog veka bilo je snimanje "radio emisije". Deca su krojila emisiju sa sve gostima i voditeljima, a sve to bilo je dokumentovano na kaseti kako bi učesnici mogli da uživaju u ponovnom slušanju svog projekta.

U potrazi za encikolpedijom...

Izrada domaćih zadataka nekada je bila znatno uzbudljivija. Nastavnik zada domaći, a na đaku je da ode do biblioteke ili knjižare i sate provede u istraživanju po enciklopedijama. Današnjim đacima to je umnogome olakšano jer se sve nalazi u online formatu.

 

Brzo i lako uz ovih 5 saveta: Evo kako da povećate produktivnost i energiju do maksimuma!

 

Telefoniranje

Uspostava telefonske veze nekada je znala da se oduži. Ipak su se brojevi kontaktirali obrtanjem na brojčaniku, zbog čega je i danas ostao upamćen izraz "okreni me". Deca danas eventualno kod bake i deke mogu pronaći ovakav primerak telefona jer, šta će im brojčanik kad mogu da pozivaju svojim pametnim telefonima.

foto: Profimedia

Gledanje crtaća

Nekada se znalo: omiljene crtane filmove i serije deca su dočekivala uvek u isto vreme. Tada su sve obaveze stale i naredni minuti bili su posvećeni toj aktivnosti. Danas nam je sve omogućeno online, pa nije tragično ukoliko propustimo epizodu svog omiljenog ostvarenja.

Uspomene sa putovanja

Vraćanje sa letovanja i ekskurzija nekada je prolazilo u iščekivanju fotografija. Uspomene sa ovih događaja ostajale su zabeležene na foto-aparatima, koje odnesemo fotografu i nakon nekoliko dana dobijemo slike koje ostaju ceo život u albumima. Danas, klinci iste sekunde vide fotografiju uslikanu telefonom i, često nezadovoljni viđenim, brišu je i slikaju se u nedogled.

 

 

Posete, pisma, čestitke, razglednice...

Nekada smo se više družili, posećivali a danas se dopisujemo mejlovima, saznajemo za rođendane, venčanja pa čak i sahrane putem Facebook-a. Prijateljima smo slali pisma, novogodišnje čestitke, a danas smo neurotični ako zaboravimo mobilni ili izađemo napolje sa 14 posto baterije! Upoznavanje je teklo lično, "oči u oči", a danas se to praktikuje virtuelno.

makonda-tracker