Upoznajte ga

Zakrpljene pantalone, dodaci od krzna... Mediji pažljivo prate najstariju poznatu ličnost Evrope! (FOTO)

0
Najbolje očuvana evropska mumija Eci, koja je pronađena 1991. godine u austrijskim Alpima, ne prestaje da otkriva tajne svog vremena naučnicima.

 

A deo Ecijevog kaputa?

Praćenjem markera DNK na Ecijevoj mumiji, stručnjaci su zaključili da su korišćeni koža i krzno čak osam životinja. Kako su istraživači Univerziteta u Jorku istakli u studiji objavljenoj u listu Scientific Reports, Eci je bio izbirljiv i pragmatičan.

 

Njegovu odeću činili su, između ostalog, tkanina prebačena oko kukova i kaput napravljeni od ovčije kože. Zanimljivo, reč je o vrsti ovde koja je bliža današnjim ovcama koje pasu na evropskim pašnjacima nego njihovim divljim rođacima.

 

Analiza je pokazala i da je deo Ecijevog kaputa napravljen od domaće koze koja pripada istoj mitohondrijalnoj haplogrupi kojoj pripadaju koze koje se danas mogu naći u centralnoj Evropi!

 

Od šale do internet senzacije: Kako su Jovanovići postali najduhovitija porodica u Srbiji (VIDEO)

 

Činjenica da je toliko životinja stradalo pri izradi ove odeće naveo je naučnike na zaključak da je kaput Ledenog čoveka najverovatnije prepravljan i dopunjavan zakrapama različitog porekla.

 

Takođe, s obzirom na to da je par pantalona star 6.500 godina koji je jednom prilikom pronađen na teritoriji današnje Švajcarske napravljen od kože koze (baš kao i Ecijeve pantalone), istraživači smatraju da su tadašnji Evropljani namerno birali kožu ove životinje.

 

Sa sajta National Geographic preporučujemo još:

 

REZULTATI OBDUKCIJE OBJAVLJENI POSLE 60 GODINA: Ovo je pravi uzrok smrti Josifa Staljina

 

TOLIKO JE OTROVNO DA SE ISPOD NJEGA NE SME STAJATI TOKOM KIŠE: Znate li koje je drvo najotrovnije na svetu?

 

OVO SMO DUGO ČEKALI: Prvi domaći animirani film o Nikoli Tesli (VIDEO)

 

NEVEROVATNO: Upoznajte jedine ljude plave kose i crne boje kože na svetu

 

Novi korak ka upoznavanju sa Ecijem: Uskoro ćemo čuti glas evropskog Ledenog čoveka!

makonda-tracker