zabluda

Čuvena animacija ne pokazuje zaista kako izgleda sreća

0

Svet nauke zaista je čaroban, ali jedan snimak popularan na društvenim mrežama ne govori nam zaista kako izgleda sreća u ljudskom organizmu

Foto: YouTube/Screenshot
Foto: YouTube/Screenshot

Već godinama društvenim mrežama kruži interesantan snimak za koji se tvrdi da pokazuje "kako izgleda sreća", ali on zapravo nije verodostojan prikaz.

 

U pitanju je kompjuterski generisana vizualizacija proteina kinezina u belim krvnim zrncima za koju se tvrdi da je prikaz šta se dešava u ljudskom telu u momentu kada se osećamo srećnima. Često se, međutim, pogrešno tvrdi da je u pitanju miozin i da on vuče endorfin ka unutrašnjem delu mozga, što je navodno proces koji dovodi do sreće.

 

Zapravo na snimku je simulacija proteina kinezin koju je izradio umetnik i animator Džon Libler 2006. godine i koja otkriva kako ovaj protein nosi vezikulu duž mikrotubule, unutrašnje strukturne potpore ćelija u ljudskom organizmu. Ona je objavljena u okviru animacije "Unutrašnji život ćelije" i u stvari pokazuje šta se događa unutar jedne ćelije belelih krvnih zrnaca i kako keukocit reaguje na svoju okolinu i spoljne nadražaje.

 

Dakle, ova animacija nema nikakve veze s procesom koji dovodi do osećaja sreće, pa je u pitanju lažna vest, kakve su česte na društvenim mrežama i portalima.
 

makonda-tracker