ledi krv u žilama

Ovo je NAJJEZIVIJI ZVUK NA SVETU: Krije mračnu tajnu, a naučnici su ga otkrili sasvim slučajno

0

Nakon 15 godina, ova jeziva tajna je otkrivena poptuno slučajno. 

Naučnici su rekreirali najstrašniji zvuk na svetu - zvuk astečke pištaljke smrti
Naučnici su rekreirali najstrašniji zvuk na svetu - zvuk astečke pištaljke smrti foto: Shuterstock / fizkes

Devedestih godina prošlog veka istraživači su na terotiriji Meksika otkrili jedan predmet. U pitanju je bila pištaljka u obliku lobanje. 

 

Arheolozima je ona prva izgledala kao igračka, a utvrđeno je da potiče iz vremena drevnih asteka. 

 

No, 15 godina nakon ovog otkrića jedan radoznali istraživač je odlučio da dune u nju i tada je otkrivena strašna tajna ove pištaljke.

 

Pištaljka je tada napravila strašan zvuk koji je kod istraživača izazvao jezu. Tada je ovaj predmet dobio naziv "astečka pištaljka smrti", posle čega su naučnici krenuli u istraživanje ne bi li otkrili koja je bila njena namena.. 

 

I sada postoje dve teorije. Prva je da je pištaljka zbog svog strašnog zvuka bila psihološko oružje u ratu i bitkama, pošto je njen zvuk opisan kao nešto što ledi krv u žilama.

 

No, druga teorija, za koju se veruje i da je realnija, je da se pištaljka korstila tokom rituala prinošenja žrtava. Obzirom da je pištaljka pronađena kod skeleta bez glave više je onih koji veruju u drugu teoriju

 

A sada, uz pomoć modernih tehnologija naučnici su uspeli da rekreiraju strašni zvuk astečke pištaljke. 

To je uradilla ekipa Jutjub kanala "Ekšn Leb", a njihov video sa ovim zvukom su za kratko vreme videli i čuli milioni ljudi. 

 

Bonus video: 

 

 

 

makonda-tracker