dopada li se vama?

Pobedila čak 904 predloga: Ovo je zvanično NAJLEPŠA SRPSKA REČ

0

U okviru manifestacije "Mart, mesec srpskog jezika", Društvo za srpski jezik i književnost Srbije i Katedra za srpski jezik Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu organizovali su konkurs za najlepšu srpsku reč. Pogađate li koja je odnela pobedu?

foto: Sensay/Shutterstock
foto: Sensay/Shutterstock

Učenici različitih uzrasta, od onih koji pohađaju peti razred osnovne škole do onih koji završavaju srednju školu, slali su na adresu Društva za srpski jezik izabrane reči koje smatraju najlepšim u srpskom jeziku prema njihovom značenju, zvučanju, građenju, simbolici ili prema dragoj uspomeni na one svoje bližnje od kojih su ih čuli.

 

Stiglo je 905 predloga, a tročlana Кomisija, koju su sačinjavale prof. dr Rajna Dragićević, prof. dr Vesna Lompar i msr Vesna Nikolić, izabrale su reč praskozorje kao najlepšu od onih koje su pristigle na konkurs. Da reč "praskozorje" zaista zaslužuje pažnju, potvrđuje i činjenica da se za nju odlučilo čak deset učenika: Bogdan Nikolić iz Pećinaca, Bogdan Petrović iz Valjeva, Кatarina Zarić iz Beograda, Jana Prekić iz Aranđelovca, Una Savić iz Beograda, Relja Jarkovački iz Pančeva, Sofija Nenadić iz Кnića, Petra Milivojević iz Zemuna, Violeta Todosijević iz Paraćina i Aleksandra Marković iz Vinče.

 

Praskozorje je slovenska reč koja označava vreme pred izlazak sunca, kad zora praska, puca.

 

Ova slika vidljiva je i u složenoj tvorbenoj strukturi te imenice. Reč nosi duboku simboliku rađanja, početka i nade. U obrazloženju svoje odluke učenici su pisali da im se čini kao „da puca, uz prasak, ljuska dana koji se rađa”, da reč označava „početak nečeg novog, lepog i iskričavog”, kao i da se praskozorje odnosi na „novi dan, novi početak i povratak svetlosti nakon tame”, dok su neki zapazili da ta „jedna reč opisuje toliko mnogo”.

 

Čitanje, Knjige, Devojka, Žena, Biblioteka, Devojka čita, Žena čita
foto: Profimedia

U užem izboru našle su se i reči blagodat, blagouhan, blagovanje (jer su zbog uzvišenosti prideva blagu njihovom sastavu bile među najbrojnijim tvorenicama u srpskoslovenskom jeziku), nigdenigdina (zbog velikog ekspresivnog naboja), vatra (zato što spada u imenice koje imaju najviše značenja u srpskom jeziku), preumljenje (zbog toga što preumljenje sledi nakon iskrenog pokajanja), mrkosvestica (zato što se razlikuje od opštepoznate nesvestice).

 

Među rečima koje su se mnogo puta ponovile kao najlepše nalaze se ljubav, porodica, majka, što svedoči o tome da naša deca, uprkos svemu, drže do pravih vrednosti.

 

Svih deset učenika-pobednika biće pozvano na Filološki fakultet, gde će im biti uručene simbolične nagrade, a Društvo za srpski jezik i književnost Srbije objaviće digitalnu knjigu sa odgovorima svih učenika, njihovim imenima i obrazloženjima koja su naveli ‒ jer Кomisija smatra da su svi odgovori pobedili i da su sve poslate reči najlepše!

 

 

makonda-tracker