zanimljivosti

SVI STRUČNJACI SU SE SLOŽILI: U OVOM gradu se srpski jezik govori NAJPRAVILNIJE!

53

Ne, nije reč o Beogradu, a ni o Užicu!

foto: Aleksandar Jovanović
foto: Aleksandar Jovanović

Jedna od karakteristika našeg naroda je ta da smo podložni podelama u odnosu na to kakva nam je tradicija u nekom kraju, kakvi su specijaliteti, ustaljeni običaji, verovanja, društvene navike… Otuda i nadimci poput Čarapana, Ere i Lale… a o predrasudama da i ne govorimo.

 

Na toj listi podela našao se još jedan vrlo bitan aspekt – jezik!

 

Ovako Monika Beluči priča srpski jezik! (VIDEO)

 

Da li ste se ikad zapitali postoji li neko mesto u Srbiji gde se govori najčistijim srpskim jezikom, sa svim pravilnostima u govoru koje moraju biti ispunjene? Postoji jedan grad čiji stanovnici mogu biti ponosni kada je maternji jezik u pitanju, jer im je talenat pravilnog govora gotovo urođen!

 

Lingvisti kažu da je valjevski govor u Srbiji najpravliniji. Jezik valjevskog kraja odlikuju jezičko bogatstvo, logičnost i jasnost.

 

1 / 4 Foto: Wikimedia Commons

 

Znaju za svih 7 padeža i nepogrešivi su pri njihovom određivanju u izgovoru, čak i oni ljudi kojima obrazovanje i znanje o srpskoj gramatici i dijalektologiji nije najsvetlija tačka. Pravilno akcentuju reči i nisu lenji da to čine, to im je prosto urođeno.

 

Oni će vam takođe reći da ih oslovljavate sa Valjevac i Valjevka, ili Valjevci, a ne Valjevčanin i Valjevčanka. Zabunu stvaraju gradovi poput Kraljeva i Užica, pa po analogiji Kraljevčana i Užičana mnogi za stanovnike Valjeva kažu Valjevčani.

 

Denser neguje srpski jezik: Džole Džogani više ne čeka kod kolima!

 

Za Valjevce ostali stanovnici Srbije ljubomorno tvrde da oni prilikom izgovora često otežu. Međutim, Valjevci vole da kažu da oni to pevaju.

 

Pored Valjeva i valjevskog kraja, još se i loznički kraj smatra za najpravilniji kada je izgovor maternjeg jezika u pitanju.

 

 

makonda-tracker