istorija koju nismo učili u školama

U Senkama nad Balkanom igra ga Žarko Laušević: Interesantan život zaboravljenog princa Đorđa

0

Serija Dragana Bjelogrlića Senke nad Balkanom, kao retko je prouzrokovala toliko interesovanja javnosti, a sinoć je predstavljen Žarko Laušević, koji tumači lik princa Đorđa Karađorđevića.

foto: Dragana Udovičić
foto: Dragana Udovičić

Ako vas je slovenački Džordž Kluni Sebastijan Kavaca oduševio u seriji, onda će glumačko majstorstvo Lauševića tek da vas ostavi bez teksta. Pripala mu je uloga zaboravljenog princa, starijeg brata kralja Aleksandra, a u sinoćnoj epizodi mogli smo da ga vidimo u psihijatrijskoj bolnici kako uzima lekove.

 

Zbog njih su Senke nad Balkanom glavna tema među ženama: Trojica glumaca zbog kojih je ovo naša nova omiljena serija

 

Iako nas verovatno tek čeka radnja prepuna preokreta, trebalo bi istaći kakvu ulogu je u istorijskom kontekstu zauzimao princ Đorđe Karađorđević (1887-1972).

 

 

Bio je prvi sin kralja Petra I i kraljice Zorke. Iako je bio prestolonaslednik, Đorđe je zbog prgave i neukrotive naravi često bio u nevoljama i nemilosti Pašića i Apisa. Kada je 1909. nogom udario u stomak svog poslužitelja, posle čega je ovaj preminuo, bio je primoran da abdicira u korist mlađeg brata Aleksandra.

 

List Politika, pišući o ovom događaju, izveštavala je da je u stvari bio primoran na abdikaciju pošto je želeo rat sa Austrijom.

 

- Onaj koji je bio najizrazitiji predstavnik nacionalnog otpora prema Austriji uklonjen je i Austrija sad trijumfuje. U sećanju narodnom to će ostati zabeleženo za svagda, i u Srbiji, a naročito van Srbije. Zaboraviće se sve ostalo, a ostaće samo jedno: da je prestolonaslednik Đorđe uklonjen zato što je hteo rat Austriji - pisalo je.

 

Nastavak na sledećoj strani.

foto: Wikimedia Commons

Bilo je evidentno da ima psihičke probleme i da nije podoban za ulogu budućeg kralja, a čak je jednom prilikom i on to priznao rekavši da nije ni za princa, a kamoli za prestolonaslednika.

 

One čine da danima razmišljamo o Senkama nad Balkanom: 3 glumice o kojima danas priča cela Srbija

 

Četiri godine po Aleksandrovom dolasku na presto, Đorđe je 1925. uhapšen i boravio je u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici u Nišu. Kada je njegov brat Aleksandar ubijen u atentatu prilikom odlaska u Marsej 1934, ponadao se da će biti pušten na slobodu, ali to se nije dogodilo i iza rešetaka je ostao do početka Drugog svetskog rata.

 

Zanimljivo je da su ga oslobodili Nemci, i to zato što su smatrali da će moći da ga iskoriste i postave ga da vlada okupiranom Srbijom. Međutim, on je to odbio, što mu je donelo trojako poštovanje – i naroda i saveznika i komunista.

 

foto: Wikimedia Commons

 

Po okončanju rata njegov ugled je još više porastao među sunarodnicima, ali on nije želeo da prihvati ništa što mu je nuđeno. General Peko Dapčević mu je ponudio automobil i ličnog šofera, a on je na to rekao:

Dovoljan mi je moj bicikl.”

Iako je nova vlast Karađorđeviće proglasila za neprijatelja i oduzela im imovinu, on je ostao da živi u Beogradu kao jedini član dinastije. U braku sa Radmilom Radonjić nije imao dece, a u prestonici Srbije preminuo je 1972.

 

makonda-tracker