istorija koju nismo učili u školama

U Senkama nad Balkanom igra ga Žarko Laušević: Interesantan život zaboravljenog princa Đorđa

0

Serija Dragana Bjelogrlića Senke nad Balkanom, kao retko je prouzrokovala toliko interesovanja javnosti, a sinoć je predstavljen Žarko Laušević, koji tumači lik princa Đorđa Karađorđevića.

foto: Dragana Udovičić
foto: Dragana Udovičić

Ako vas je slovenački Džordž Kluni Sebastijan Kavaca oduševio u seriji, onda će glumačko majstorstvo Lauševića tek da vas ostavi bez teksta. Pripala mu je uloga zaboravljenog princa, starijeg brata kralja Aleksandra, a u sinoćnoj epizodi mogli smo da ga vidimo u psihijatrijskoj bolnici kako uzima lekove.

 

Zbog njih su Senke nad Balkanom glavna tema među ženama: Trojica glumaca zbog kojih je ovo naša nova omiljena serija

 

Iako nas verovatno tek čeka radnja prepuna preokreta, trebalo bi istaći kakvu ulogu je u istorijskom kontekstu zauzimao princ Đorđe Karađorđević (1887-1972).

 

 

Bio je prvi sin kralja Petra I i kraljice Zorke. Iako je bio prestolonaslednik, Đorđe je zbog prgave i neukrotive naravi često bio u nevoljama i nemilosti Pašića i Apisa. Kada je 1909. nogom udario u stomak svog poslužitelja, posle čega je ovaj preminuo, bio je primoran da abdicira u korist mlađeg brata Aleksandra.

 

List Politika, pišući o ovom događaju, izveštavala je da je u stvari bio primoran na abdikaciju pošto je želeo rat sa Austrijom.

 

- Onaj koji je bio najizrazitiji predstavnik nacionalnog otpora prema Austriji uklonjen je i Austrija sad trijumfuje. U sećanju narodnom to će ostati zabeleženo za svagda, i u Srbiji, a naročito van Srbije. Zaboraviće se sve ostalo, a ostaće samo jedno: da je prestolonaslednik Đorđe uklonjen zato što je hteo rat Austriji - pisalo je.

 

Nastavak na sledećoj strani.

makonda-tracker